• uto. dec 1st, 2020

NEKI STARI KLINCI

ByWorld Inat

jan 25, 2017

Vremena mogu biti zla, okrutna, ponekad da pomislimo bezizlazna, ali ne mogu ubit ljubav i humanost u onome ko to ima. Ljude upoznaš i zavoliš, ili ih ne upoznaš i zaboraviš.16295446_1289220224469300_1730955855_n

Srele smo se slučajno (ne vjerujem u slučajnost, već u to da nam se sve dešava sa razlogom) na ulici, nisam znala da živi u Mostaru, moja prijateljica iz rodnog grada. Živjela je na zapadnoj obali Mostara, ja na istočnoj. Prošetale smo Starim gradom i prisjetile se nekih djetinjarija. Nikada nismo pričale o vjeri, već samo o ljudskosti. Ona je katolkinja, ja muslimanka.

Nismo odgojene da gledamo na te razlike, već da razlike tražimo u srcima. Zaposlila se na istočnoj strani Mostara (jer nije ograničena, jer nije ubijena u pojam, jer je odgojena da bude humano ljudsko biće i da pomogne kome može), i ponovo smo uspostavile kontakt i druženja. Znala sam da je imam uvijek tu, i ja sam uvijek bila za nju tu. To nam je život i dokazao, poslao iskušenja da jedna drugoj budemo potpora. Kada sam bila tužna, tražila sam svoju Bilju, kada sam bila sretna isto sam joj trčala, kao i ona meni. I svakim danom zahvaljujem se životu (sudbini, Bogu, Prirodi) što mi je ovako blizu.

Znate, ljubav se ne može kupiti, prodati ili usloviti. Nje ima, ili je nema, i ne možete joj zapovjediti i reći:“Njega nećeš voljeti!“ Eh, zbog te ljubavi ja sam vjenčana kuma jednom pravoslavcu i jednoj muslimanki. I jako sam ponosna zbog toga, jer za mene oni su najljepši ljubavni par u našoj domovini. Zbog njihove ljubavi ja vjerujem u čuda. Zbog njihove divno odgojene kćerkice, ja vjerujem u bolje sutra. Zbog njihovih divnih roditelja ja još vjerujem da ima nas neograničenih, i slobodnih. Naša domovina je uvijek bila bašta raznog cvijeća koje je mirisom ostavljalo bez daha cijeli Balkan. Uništili su nas ratovima, podjelama i nekim pričama, ali nisu uništili neke stare klince koji se sjećaju kako su vikendom spavali na klupi neke morske obale, ili bez ikakvih viza mogli otići svijet obići. Neki stari klinci nisu bili podjeljeni, jer su previše bili povezani onom vezom koju zovemo drugarstvo.

Neki novi klinci bi trebali ponovo zabaciti niti te, drugarske, one koje od dječaka stvaraju odraslog čovjeka koji će pomoći i zaštititi. One niti  koje od djevojčica prave djevojke spremne za život pune ljubavi i hrabrosti. Neke nove generacije bi trebale vezati se baš zbog različitosti, jer ruži ne smeta što je lala žuta, niti što miris njen je drugačiji. Pa zašto da nas različitosti ne potaknu da budemo samo bolji i humaniji!

Sanella Cero Boškailo – dopisnica Radia Inat BiH iz Mostara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *