• sub. dec 5th, 2020

Bosanac “Muzičar godine” u Danskoj

ByWorld Inat

feb 1, 2017

Bosanac Adi Zukanović dobitnik dva najveća muzička priznanja a jedno od njih je “Muzičar godine” u Danskoj za 2016″

Muzičar Adi Zukanović koji je odrastao na danskom ostrvu Langeland dobio je nagradu “Muzičar godine” u Danskoj za 2016. godinu koju dodjeljuje udruženje Danskih muzičkih kritičara.

Jednu od vrijednih nagradu za Adija je preuzela njegova majka u gradu Odense a ona nosi uz sebe i novčanu nagradu u visini od 50,000 dkk (ca. 12,500 km). Adi Zukanović je toliko tražen i zauzet da nije imao vremena biti na samoj ceremoniji dodjele nagrade.

Ovaj 28-godišnji muzičar bosanskih korijena do sada je izdao 4 albuma u saradnji sa vrlo produktivnim danskim muzičarem imena Bisse. Adi ili kako ga neki nazivaju “zlatni dječak” saradjuje sa bendom “Irah” koji se smatra jednim od najperspektivnijih bendova u Danskoj.

Mnogi iz svijeta muzike u ovoj maloj skandinavskoj zemlji dijele mišljenje da se muzičar ovakvog kalibra pojavljuje na muzičkoj sceni vrlo rijetko. Adi  Zukanović danas saradjuje sa čak 30 bendova, a kako on sam kaže 2017-ta godina ce biti izuzetno radna, kada kreće na turneju sa Bisse i Hanne Boel. U istoj godini ih očekuje i komponovanje muzike za jednu pozorišnu predstavu u Odense teatru.

Adi Zukanović je samo jedan od velikog broja izuzetno uspješnih gradjana BH porijekla koji su zbog vihora rata devedesetih naselili ovu skandinavsku zemlju. BH zajednica u Danskoj vazi za najbolje integrisanu zajednicu sa najvećim procentom onih koji su završili visoke škole.

Mensur Graca , BH radio Odense

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *