• pon. nov 30th, 2020

Od logora “Omarska” i “Keraterm” do zastupnika u parlamentu regiona Južna Danska

ByWorld Inat

feb 5, 2017

U kraljevini Danskoj danas živi oko 20 000 gradjana Bosne i Hercegovine koju su u ovu Skandinavsku zemlju stigli bježeći od rata i pogroma koji se početkom devedesetih godina dešavao u njihovoj domovini.

Svaki od njih nosi sa sobom svoju priču o stradanjima, progonu, zloćinima, logorima smrti, bijegu i pokušajima spašavanja svog i života svojih najbližih.

Mnogi od njih nisu zaboravili ta teška vremena. I dan danas se sjećaju tih dogadjanja pa čak i najmanjih detalja. Gotovo da nema čovjeka koji nije izgubio nekog od članova svoje  familije a mnogi  su ostali bez svojih kuća i imanja.

BH zajednica u Danskoj se smatra zajednicom koja u procentu ima najvišhe  traumatiziranih osoba ali i istovremeno zajednica koja je najbolje integrisana u Dansko društvo. Vrlo je interesantna činjenica da je upravo ta prva generacija pored svega preživljenog u domovini ipak uspjela da smogne snage i integrišhe se na najbolji moguci naćin u Dansko društvo a da istovremeno ne zaboravi svoju zemlju porijekla, radeći uporno na promociji Bosne i Hercegovine te čuvajuci svoj bosanskohercegovački identitet.

Jedan od njih je i Prijedorčanin Meho Selman koji je bio zajedno sa svojim bratom i ocem zatočenik zloglasnih logora Keraterm i Omarska. Zahvaljujući Crvenom krstu uspijevaju napustiti logor a sudbina ih dovodi do Danske u kojoj danas žive.

meho-i-christel

Meho sa predstavnicom Danske u EU parlamentu Christel Schaldemose

Meho Selman danas je oženjen i otac troje djece te vrlo aktivan član BH zajednice u gradu Odense. Meho je Regionalni zastupnik socijaldemokratske partije u regionalnom parlamentu Regiona Južne Danske (Region Syddanmark) i prvi je stranac koji je ušao u ovaj parlament. Svakodnevno zaposlen u gradskoj biblioteci Odense kao predavač (nastavnik). U Danskoj je završio obrazovanje predavača na Pedagoškom Seminariju.

Pored zaposlenja u biblioteci i bavljenja politikom – također obnaša dužnost sindikalnog povjerenika u danskim sindikalnim organizacijama, a već u trećem mandatu (od 4 godine) jeste tzv. „civilni“ porotnik u Sudskom vijeću Odense. Urednik i pokretač volonterskog „BHRadio – ODENSE“  koji već 8 godina u kontinuitetu istrajavaju na emitovanju radijskog programa na bosanskom jeziku.

13439034_149163205503784_5841986311924434412_n-meho-selman-tv

Meho Selman izjava za dansku TV

Suosnivač UDRUŽENJA BOŠNJAKA LOGORAŠA ODENSE (UBLO), udruženja iza kojeg stoje brojni aranžmani, projekti, novinski tekstovi, medijski istupi u danskoj javnosti (zajedno sa „BHRadio – ODENSE“), koji insistiraju na njegovanju „kulture pamćenja“ i sjećanja na karakter rata u Bosni i Hercegovini.

Meho Selman je sa svojim saradnicima veliki lobista Bosne i Hercegovine i čovjek na kojeg svaki gradjanin BiH u Danskoj s pravom moze biti ponosan. Oni koji poznaju Mehu znaju da on praktično nema slobodnih dana jer Meho je aktivan i u vrijeme praznika i u vrijeme vikenda.

Kada treba uraditi nešto pozitivno za BiH i BH zajednicu u Danskoj , Meho je uvijek tu na dohvat ruke u svaka doba , pa i u pola noći ako treba. Imati ovakvog saradnika,komšiju i prijatelja je velika čast ali i obaveza jer uz Mehu idu: rad, obaveze, aktivnosti. Dok je Mehe Selmana bit će i dobrog za BH zajednicu u Danskoj. Bit će dobra i za Bosnu i Hercegovinu našu domovinu a nove dolazeće generacije ce nadamo se nastaviti istim putem. Imaju od koga naučiti.

Mensur Graca BH Radio Odense i Radio Inat BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *