• sri. dec 2nd, 2020

Zbog Facebook-a možes lahko izgubiti posao

ByWorld Inat

feb 11, 2017

Kontrola nad zaposlenim i ostalim građanima na socijalnim medijima koristi se sve više i više. Zato moras dobro da razmisliš šta objavljujes na Facebook-u.

Moze biti da ti je šef jedna budala ili veliki idiot, ali je glupo da to i napišeš na Facebook-u. Još ako staviš sliku kako piješ, igraš ili trčiš maraton, a još uvijek si na bolovanju sa problemom u ledjima, moraš se sjetiti da sef, komuna i druga vlast bacaju pogled preko tvojih ramena na Facebook. I ako ugledaju nešto što je nelojalno ili protivzakonito onda pada teret na tebe i rizikuješ da izgubiš posao.

Kontrola Facebook-a koristi se više i više.To se koristi jer se više koristi Facebook, ali i zbog toga što se granica izmedju posla i privatnog zivota sve više sužava. Zato poslodavci se više interesuju šta ti radiš u slobodno vrijeme, nego što je to bilo ranije.

(DPA) FACEBOOK

Ljudi zaboravljaju da pričaju za veliki forum i dolazi da nešto kažu što nebi eljeli da sazna javnost.To se dešava kad se nešto bez razmišljanja stavi na fb.

Fb nije privatan.To je u potpunosti suprotno. Ali mnogi pomisle da je fb samo telef.razgovor sa kolegom ili prijateljem. Zato su razlozi da više i više dobijaju otkaze ili upozorenja za izjave, koje je šef već ranije ulovio.

5131664_orig

Sindikati upozoravaju da si mnogi dobili otkaze ili im je oduzeta socijalna pomoć zbog Fb.obavijesti. Onaj ko je na bolovanju ne može ići na feštu, igrati fudbal ili ići na plivanje. Vazno je svoj Fb.učiniti privatnim tako da samo prijatelji mogu vidjeti ono što je stavljeno na zid.

Također upozoravaju da klevetanje firme ili poslodavca na Fb.povlači oštrije konsekvense nego otići šefu i reći mu sve u lice. Savjeti za Fb.: -Razmisli prije nego napišeš! -Odaberi, ko može vidjeti to! -Ne stavljaj slike ili obavijesti od drugih, bez dogovora! -Razdvoji privatni život od posla! – Kontrliši svoj privatni život!

Piše; Naser Bašić Esbjerg Danska

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *