• sri. nov 25th, 2020

OSPORAVANJE OBRAZOVANJA

ByWorld Inat

mar 5, 2017

Profesorku Marijanu Šaćibović sam upoznala na  seminaru koje su organizovale političke partije povodom edukacije žena u politici. Njen CV je jako bogat radovima, uspješnim profesorskim edukacijama, bila je  savjetnice u obrazovanju Republike Srbije, te kao načelnica Školske uprave Raškog, Rasinskog i Moravačkog okruga.

U BiH je došla sa mužem/suprugom, profesorom Refikom Šećibovićem, u nadi da će pomoći edukaciji mladih ljudi, te u Konjicu  osnivaju  privatnu visokoškolsku ustanovu „ Visoka škola za turizam i menadžment Konjic“ za edukaciju Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih. Vjerski neopterećena (jer u braku živi sa muslimanom), poštujući tuđe vjersko opredjeljenje, kroz edukacijepokušavaju mladim ljudima otvoriti umne granice, i dati im krila za svijet i svjetska razmišljanja. Članica je Panevrospke unije Bosne i Hercegovine.

17141024_1330272803697375_1962994206_n.jpg

Prof. Marijana Šaćibović

Međutim, uvijek se nađe neko kome to smeta, ODNOSNO KO ŽELI OSPORITI RAD OVIH LJUDI.

U razgovoru sa njom rekla mi je da je užasnuta ovim otvorenim jezikom mržnje, svjesna da je kriza na svim nivoima prisutna, uvjerena da se Evropskom unijom manipuliše, ali najveći udar za nju je taj što žele da im „preotmu“ ustanovu jer kako kaže, otvoreno im govore: „Došli ste u moju Bosnu da pričate i pravite inovacije“.

Optužena  da radi protiv Republike Srpske i srpskih nacionalnih interesa, da je islamistička provokatorka, u  Bosni i Hercegovini optužena da donosi neke inovacije i da „ispira mozak“, dodaje u razgovoru „ Molim Vas, o kojim mi to sukobima između Srba i Bošnjka govorimo? Ovo je najbolji primjer da je riječ o čistoj manipulaciji narodom koji je godinama osiromašio i materijalno i duhovno, narod koji više ne zna na koju bi se stranu  okrenuo.“

Vidno  ogorčena ovim postupcima, odlučila je istinom izaći i suočiti se sa ostatkom svijeta. U državi u kojoj su priznata multietnička i multinacionalna riječ, ovim divnim ljudima želim dug boravak u Bosni i Hercegovini i uspješne edukacije širom svijeta, a ne samo u okvirima bivših jugoslovenskih zemalja, jer nama, i svijetu trebaju inovacijei ljudi koji će donijeti nešto novo i bolje za sve nas, a ne da stagniramo i budemo neka mala zajednica samo podobnih.

Pise Sanella Cero – Mostar

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *