• uto. dec 1st, 2020

SVEČANO OTKRIVENA SPOMEN PLOČA KRIZNOG ŠTABA GORNJE TUZLE

ByWorld Inat

apr 4, 2017

Juče 3.aprila 2017. godine u Gornjoj Tuzli sa početkom od 17 sati održana prigodna svečanost povodom otkrivanja spomen-ploče posvećene „Kriznom štabu za odbranu Gornje Tuzle“, koji je postojao početkom rata 1992. godine.

Ovoj svečanosti su prisustvovali gotovo svi članovi tadašnjeg Kriznog štaba Opštine Tuzla među kojima su bili Selim Bešlagić, Mehmed Meša Bajrić, Mehmed Žilić, idr. Takođe ovu svečanost svojim prisustvom je uveličao i sadašnji gradonačelnik Tuzle gospodin Jasmin Imamović.

DSCF8981

DSCF8975

Uvodni govor i kratak osvrt o značaju ovog kriznog štaba i njegovoj funkciji dao je Salih Terzić.

DSCF8973

DSCF8976

On je naglasio da su se u ovom štabu formirali prvi dobrovoljci po pozivu tadašnjih opštinskih organa i da je na ovom mjestu došlo do prve organizacije otpora u Gornjoj Tuzli.

DSCF9004

DSCF9006

U ime Kriznog štaba prisutnima se takođe obratio i gospodin Mensur Alić koji se kroz tekst vrlo emotivno podsjetio ratnog puta dr. Mehmeda Husejnefendića, njegove hrabrosti i odlučnost na odbrani Gornje Tuzle i Bosne i Hercegovine.

DSCF9016

Nakon kratkih obraćanja Spomen ploču otkrila je ćerka šehida dr. Mehhmeda Husejnefendića, Begajeta Husejnefendić.

Druženje i sjećanje na ratne dane i organizaciju Kriznog štaba i odbrane Gornje Tuzle nastavilo se u Vatrogasnom domu uz prigodnu zakusku za sve prisutne.

DSCF9015

Radio Inat BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *