• pon. nov 30th, 2020

Premijera filma Avde Huseinovića u Danskoj

ByWorld Inat

apr 7, 2017
U organizaciji BH radija Odense i udruženja Bošnjaka logoraša iz istog grada premijerno prikazan dokumentarni film “Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu” autora Avde Huseinovića. Film je prikazan u pet danskih gradova i  to Odensi, Koldingu,Vajlu, Fredericiji i Esbjergu.

thumbnail_avdo huseinovic premijera 4.
Projekciji u svim gradovima lično je prisustvovao i sam autor filma Avdo Huseinović a gost BH zajednice bio je i Nihad Aličković lider i osnivac “Antidayton” pokreta.  Radi se o dokumentarnom filmu koji obradjuje temu stradanja Bošnjaka u poslijednjih 300 godina na prostoru BiH, Hrvatske,Srbije i Sandzaka te Crne Gore.
thumbnail_avdo huseinovic projekcija 2.
Film je izazvao veliko interesovanje gradjana BH porijekla koji su i sami živi svjedoci planskog raseljavanja odnosno etničkog čisćenja. Upravo se i u samom filmu kaže da su Bošnjaci jedan od najraseljenijih naroda na svijetu.
thumbnail_avdo huseinovic projekcija 3.
Idejni nosioci i generalni pokrovitelji filma su potomci žrtava genocida okupljeni u odboru za očuvanje sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju 1912. , 1913. i 1919. sa sjedištem u New Yorku te Bošnjačko – Američka nacionalna asocijacija (BANA)
Mensur Graca
BH Radio Odense – Radio Inat BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *