• sri. dec 2nd, 2020

Obilježen dan formiranja Samostalnog odreda Gornja Tuzla

ByWorld Inat

maj 17, 2017

Samostalni odred Gornja Tuzla” danas je obilježio 25 godina od svog formiranja 1992. godine. Svečanosti obilježavanja ovog jubileja prisustvovali su nekadašnji borci Odreda, predstavnici boračkih udruženja i organizacija grada Tuzla, članovi porodica šehida i poginulih boraca iz Gornje Tuzle, predstavnici gradske vlasti, predstavnici političkih stranaka, nevladinih organizacija i veliki broj građana.

Takođe ovom vrlo važnom događaju za Gornjotuzlake prisustvovao je i ministar za pitanja boraca FBiH Salko Bukvarević, general Hazim Šadić, nekadašnji načelnik Tuzle Selim Bešlagić, Meša Bajrić, Mehmed Žilić, Jusuf Šećerbegović i mnoge druge zvanice.

Delegacija predstavnika udruženja i organizacija Gornje Tuzle obišla je mjesta pogibije prvog borca Gornje Tuzle Faika Mandžukića i spomen obilježje borcima u naselju Tetima, odala počast i položila cvijeće.

Položeno je cvijeće na spomen obilježje “Šehidska česma” koje je podignuto u čast 43 šehida i poginula borca iz Gornje Tuzle 1992.-1995., a zatim i na spomenik Ace Saračevića i boraca NOR-a 1941.-1945.godine. Jedna od najmnogobrojnijih i najmlađih delegacija na polaganju cvijeća bila je delegacija Bokserskog kluba Muhammad Ali Gornja Tuzla sa svim i onim najmlađim članovima.

maj zasigurno je jedan od najsvjetlijih i najbitnijih datuma u historiji Gornje Tuzle. Tog datuma 1992. godine formiran je Samostalni odred Gornja Tuzla.

U to vrijeme kada je Gornja Tuzla već bila okružena četničkim jedinicama i jedinicama JNA, Gornjotuzlacima je stigao ultimatum na predaju oružja. Kao nikada do tada probudio se prkos, inat i patriotizam ljudi ovog kraja.

Odred je nastao iz jedinica Ratne policijske stanice, pripadnika Lovačke organizacije, članova Patriotske lige, MOS-a te dobrovoljaca. Iako slabo naoružani, ovi najhrabriji sinovi stali su u odbranu svojih domova i porodica. Glavnina jedinica se organizuje na lokaciji Gudelj. Odred dobija odrednicu „ Samostalni „ , a dužnost komandovanja preuzima Ćazim Mušanović.

Pomoćnik komandanta za moral Samostalnog odereda G. Tuzla gosp. Mensur Alić

Organizovanjem Armije BiH, Drugog korpusa, Samostalnom odredu Gornja Tuzla se pripaja četa Patriotske lige i tako dobija formaciju pod nazivom Prvi mehanizovani bataljon Gornja Tuzla.

General Hazim Šadić

Ispred Društvenog doma Gornja Tuzla izvršeno je svečano postrojavanje pripadnika “Samostalnog odreda Gornja Tuzla” , a o značaju i ulozi “Samostalnog odreda Gornja Tuzla” govorili su ministar za pitanja boraca i jedan od učesnika odbrane Salko Bukvarević, pomoćnik komandanda za moral 1. Bataljona G.Tuzla Mnesur Alić i general Hazim Šadić.

Federalni ministar za pitanje boraca i invalida gosp. Salko Bukvarević

Po prvi puta su na ovom postrojavanju prisustvovali i maturanti Osnovne škole “Gornja Tuzla” koji su ispred defilea odali zahvalnost preživjelim borcima Samostalnog odereda Gornja Tuzla i šehdima Gornje Tuzle.

U okviru obilježavanja 20. godišnjice od formiranja Samostalnog odreda Gornja Tuzla, u Društvenom domu je organizovana svečana akademija. Prikazan je dokumentarni film o ratnom putu Samostalnog odreda Gornja Tuzla, čiji je autor Haris Alajbegović, a urednik Refik Topić.

Nakon toga upriličen je kulturno-zabavni program uz zakusku i druženje pripadnika ove jedinice uz nezaobilazni vojnički grah kojisu pripremili članovi Udruženja penzionera Gornje Tuzle.

Radio Inat BiH

Foto galerija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *