• sub. dec 5th, 2020

TREBA LI NAM BIBLIOTEKA U GORNJOJ TUZLI !?

ByWorld Inat

okt 5, 2017

Gornja Tuzla i njezina ustanova „Društveni dom“ nekada je bio sjedište i stjecište svih važnijih kulturni, društvenih pa i sportski događaja u Gornjoj Tuzli.

Imali smo radnu organizaciju koja se na čelu sa rahmetli Kadrom Kušljugićem brinula da ova ustanove besprijekorno funkčioniše. Imali smo restoran u kojem su najbolje godine svog života proveli mnogi Gornjotuzlaci i kino salu gdje su prikazani mnogi filmovi i gostovali poznati pjevači narodne i zabavne muzike iz bivše nam Juge.

Disko salu koju su punili mnogi Tuzlaci jer je Gornja Tuzla bila atraktivno mjesto za izlazak i gdje su se održavali Rock maratoni zabavnih grupa sa čitavog područja grada. Dom kojeg su svojim sredstvima izgradili GRAĐANI GORNJE TUZLE, danas pripada nekome drugom !? Kada su prikupljana sredstva za ovaj objekat nisu postojale nikakve fondacije i slične institucije nego su sredstvima (dinarima) od svojih skromnih plata izdvajali svi građani Gornje Tuzle u vidu tada poznatog samodoprinosa, naši očevi i djedovi.

Sada ovaj objekat svi svojataju. Kažu da to sada pripada Domu mladih, Opštini Tuzla, nekakvim objedinjenim institucijama i ko zna kome još ne, ali građanima eto kao da ne pripada jer oni se najmanje pitaju i najmanje utiču na ono što su njihovi očevi i djedovi svojim sredstvima izgradili.   

U ovoj instituciji postoji i uvijek je postojala Biblioteka, pa čak i u ono ratno doba. Danas ta ista biblioteka ne radi. Paučina i prašina „krasi“ police na kojima se nalaze djela velikih pisaca i školske lektire. Nekoliko intervencija od strane članova Savjeta MZ-e na otvaranju ove bibioteke je bila bezuspješna, bez efekta, jer kako kažu „nemaju radnika“.

Ova Biblioteka je podružnica Nariodne i Univerzitetske biblioteke Tuzla i time u tom svom prefiksu „podružnica“ obilježena je kako bi naš narod rekao kao „zadnaj rupa na svirali“, nebitna!

Mi možda jesmo malo mjesto, možda i malo čitamo,  al zasigurno građani Gornje Tuzle nisu nepismeni, a i školska djeca trebaju imati negdje da pročitaju knjigu za lektiru, a očito gospodi iz „Glavne bibilioteke“ nije bitno šta to trebaju imati građani Gornje Tuzle i njihova djeca.

Ako zaista nebrinu i ne žele neka istu „podružnicu“ prepuste građanima Gornje Tuzle da sami stave u funkciju ili im i to ne odgovara.

U mnogo čemu Gornja Tuzla je posljednjih godina „zadnaj rupa na svirali“. Prije rata po popisu 1991. godine imali smo kao MZ-a 3237 stanovnika,  p0 popisu iz 2013. godine 3108 stanovnika, a danas zasigurno imamo možda oko 2500 stanovnika. Mladi odlaze jer perspektive nema u Gornjoj Tuzli, nema novih fabrika, zapošljavanja, kulturnih događaja i svega onog što je bilo nekada….

Svekim danom sve više postajemo zabačeno seoce, sa mnogim novim asfaltnim putevima, rasvjetom, ali sve manje sa novim naraštajima , mladima koji odlaze tamo gdje je bolje i gdje imaju perspektivu….

Radio Inat BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *