• sri. nov 25th, 2020

Restoran”Čaršijska česma” – tamo gdje je vrijeme stalo

Kad putniče namjerniče dođeš u naš grad Tuzlu sigurno ćeš posjetiti prelijepa Panonska jezera, ukras grada Tuzle. Zamočičeš noge u njihovoj vodi i osjetiti kako ti oni pozitivni žmarci prolaze tijelom.

Obići ćeš i gordog i zamišljenog kralja Tvrtka, pozdraviti se sa njim i ostati zamišljen kao i on nad svojom Bosnom.

Proćeš našom Kapijom, stati podići ruke u molitvi ili samo nepomično ćutati, uzdahnuti i pustiti suzu za nevinom Tuzlanskom mladošću.

Exif_JPEG_420

Otićićeš i do slanog trga, posjetiti muzej, likovnu atelje Ismeta i mahnuti Meši i zaljubiti se u sve što vidiš.

Onda će tvojim tijelom da prostruji onaj stari zov za jelom i zapitaćeš se, a gdje sad !?

Svaki Tuzlak, rođeni il onaj koji je ne svoj voljom došao  u naš grad, odmah će ti spomeuti Limenku ili Sarajku u nedoumici gdje su bolji ćevapi, a na tvoje pitanje, a nešto domaće kuhano, lako će ti reći „Čaršijska česma“.

Ne možeš je brate profulat, jer i ako je prođeš njen miris će te vratiti nazad.

Exif_JPEG_420

Kad uđeš prvo što će te dojmiti nije miris dobrih jela, nego ona Bosanska merhametska atmosfera koja će te vratiti u zlatna vremena tvoje mladosti.

Kad sjedneš već, osjetićeš, rahatluk, kao da si se vratio u neko staro dobro vrijeme puno lijepih sjećana i dragih uspomena, a time će doprinijeti lagani zvuk sevdalinki rahmetli Safeta, Himze, Zaima….

Mangale, ibrici, bardaci, fenjeri, lampe karabituše, ćupovi, dagarice i mnogo toga zanimljivog što vam odmah privuče oko zasigurno će vas razdrmati u pozitivnom smislu i natjerati na razmišljanje o tom dobu rahatluka, aga i begova, raje i kazandžija.

Exif_JPEG_420

Nećeš ni stići do svog uvoda u razmišljanje kad će ti uvijek nasmijani i veseli konobar donijeti neko jelo koje će te mirisom opiti i ukusom oboriti sa nogu.

Kad se najedeš i popiješ Bosansku kahvu iz džezve osjetićeš neku moć koja će te vući da ostaneš još dugo vremena u tom restoranu „Čaršijskoj česmi“, jer tu kao da je vrijeme stalo u nekom lijepom kutku sreće koji nam je svima tako potreban i koji nam tako jako nedostaje….

InatWorld

Hariz A.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *