• sri. dec 2nd, 2020

Papa odlazi u prvi posjet Tajlandu i Japanu

ByWorld Inat

nov 19, 2019

Foto: EPA

PAPA Franjo kreće večeras u svoj prvi posjet Tajlandu i Japanu, azijskim budističkim zemljama s malom katoličkom zajednicom.

Nakon trodnevnog posjeta Tajlandu, Papa će se u japanskim gradovima Nagasakiju i Hirošimi usprotiviti upotrebi nuklearne energije.

SAD je krajem Drugog svjetskog rata na oba grada ispustio atomske bombe i sravnio ih sa zemljom, a deseci hiljada ljudi su poginuli.

Očekuje se da će se papa Franjo sastati i s preživjelima u nuklearnoj katastrofi 2011. u Fukushimi koja je uslijedila nakon snažnog potresa i tsunamija.

Franjo je tek drugi papa, nakon Ivana Pavla II., koji posjećuje te dvije zemlje.

U Tajlandu će središnji događaj biti susret s kraljem Mahom Vajiralongkornom u Bangkoku. Kralj, koji također posjeduje vilu na jezeru Starnberg u blizini Muenchena, nedavno je bio na naslovnicama svjetskog tiska zbog svoje bivše konkubine koja je iznenada izgubila “položaj” i netragom nestala.

Papa će tokom posjeta na nacionalnom stadionu u Bangkoku služiti misu. Njegov prvi apostolski posjet Tajlandu obilježit će 350. godišnjicu osnivanja “Misije u Sijamu”, a cilj mu je i promicanje međureligijskog dijaloga.

Za sada se ne zna hoće li se Papa dotaknuti kontroverzne teme seksualnog turizma i trgovine ljudima na Tajlandu.

Franjo će se u Rim vratiti 26. studenoga.

Izvor:Tuzlarije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *