• pet. dec 4th, 2020

Šta bi bilo da se stvarno sukobe Rusija i SAD?

ByWorld Inat

nov 19, 2019

Poljski list “Misl Polska” opisao je dva scenarija mogućeg oružanog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Prvi podrazumijeva da američka vojska izvede jak napad koristeći sva raspoloživa sredstva, uključujući i nuklearno oružje, prenosi Sputnjik.

Autor teksta smatra i da ovaj koncept donosi priličan rizik, budući da Kremlj može da zadrži mogućnost da “izvede jednako destruktivan kontranapad”.

Drugi scenario uključuje nekoliko koraka. Glavni zadatak je staviti Rusiju u ekonomsku izolaciju. Ovaj koncept je osmišljen tako da “dovede do smjene političkog rukovodstva” zemlje. Upravo ovaj koncept se i primjenjuje posljednjih godina, smatra poljski autor teksta.

Novinar Antonij Konjuševski kaže i da je vjerovatnoća izbijanja ratnih dejstava sasvim realna, jer bi Vašingtonu hitno mogao da bude potreban “relativno veliki rat”.

Pri tome se Rusija posmatra kao najvjerovatniji protivnik, a Sjedinjene Američke Države trebalo bi da “pokušaju da pokore zemlju zajedno sa njenim geopolitičkim prostorom”.

List naglašava da je Rusija u izuzetno teškim okolnostima “uspjela da napravi nekoliko majstorskih šahovskih poteza” – da postigne uspjeh u Siriji, uspostavi odnose sa Turskom i Izraelom, dok je Vašington “pretrpio ponižavajući poraz na Bliskom istoku”.

Izvor.N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *