• sub. dec 5th, 2020

Najavljena gradnja nove ceste Šićki Brod – Đurđevik

ByWorld Inat

nov 27, 2019
Povezanost Tuzle i Sarajeva, odnosno Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, dodatno će se poboljšati izgradnjom magistralne ceste M-18 Šićki Brod – Sarajevo, dionica Šićki Brod – Đurđevik. Tako je rečeno na danas održanoj prezentaciji projekta u BKC-u Tuzla, na kojoj su prisustvovali predstavnici Vlade FBiH, Vlade TK, poslanici Skupštine TK, predstavnici Grada Tuzle i ostali zainteresovani.

Tuzlarije

Riječ je o sasvim novoj cesti, četverotračnoj saobraćajnici u dužini od 16,6 km koja se uklapa u postojeće prostorne planove, kako Tuzle tako i Živinica. Uz izgradnju trase, rečeno je da se grade i četiri mosta, pet vijadukata, tunel i prolaz.

Iako su do sada mnogi najavljeni projekti propali, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Vlade TK Edin Buševac, kazao je da je realizacija ove ceste vrlo realna jer je 40 miliona već obezbjeđeno, a postoji i završen projekat.

– Nemojte me držati za riječ ali mislim da bi početak izgradnje mogao da krene u junu, julu 2020. godine. Ovo je prva od etapa ukupnog projekta rekonstrukcije puta Tuzla – Sarajevo. Ova dionica ići će savim novom trasom i to je kompletno nova cesta, a od Đurđevika do Kladnja planirano je da se radi rekonstrukcija i modernizacija postojeće ceste sa dodatnom trećom trakom. Dužina dionice Šićki Brod – Đurđevik je oko 17 km i ona je podijeljena na tri lota. Današnja prezentacija je upravo prilika gdje su se okupili predstavnici svih relevantnih institucija i nivoa vlasti kako bi smo što prije rješavali sve probleme s kojima se budemo susretali prilikom realizacije ovog projekta, kazao je ministar Buševac.

Premijer kantona TK Denijal Tulumović naglasio je saobraćajnu blokadu u kojoj je Tuzlanski kanton.

– Ne samo Tuzla, čitav TK je u saobraćajnoj blokadi. To je jedan od razloga što smo krenuli u jednu ovakvu kampanju i uspjeli smo da dobijemo sredstva u iznosu od 40 miliona KM. Plan koji je predložio premijer FBiH Fadil Novalić, je da tih 40 miliona dobijemo od Vlade FBiH, a oko 80 miliona KM, koliko bi bilo dovoljno za ovaj projekat, zadužili bi kod kod EBRD-a. Ne bi sa tih 80 miliona bila zadužena Vlada TK, nego bi otplata išla iz akciza od goriva.

Kada je u pitanju ova dionica treba istaći da se radi o jednoj od najprometnijih dionica magistralnih puteva u Federaciji BiH, i to je jedan od razloga zašto smo izabrali da se upravo odavdje krene sa rekonstrukcijom. Provedbom svih radova cilj nam je da računska brzina na magistralnoj cesti M-18 Tuzla-Sarajevo iznosi od 60 do 80 km/h zavisno od dionica. Time ćemo značajno smanjiti vrijeme putovanja između Tuzle i Sarajeva, te ostalih mjesta koja se povezuju ovom važnom cestovnom komunikacijom. Pored smanjenja vremena putovanja, povećat će se nivo usluge i stepen sigurnosti učesnika u saobraćaju, istakla je prije početka prezentacije gospođa Fata Terzić iz JP “Ceste Federacije Bosne i Hercegovine” prezentirala je projekat, iz kojeg smo izdvojili slajdove sa zanimljivim podacima.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Na današnjoj prezentaciji naglašeno je da brzna realizacije zavisi od lokalnih zajednica koje su zadužene za ekspropijaciju. Ukupna sredstva potrebna za izgradnju dionice magistralne ceste M-18 na Šički Brod – Đurđevik) iznose oko 146 miliona KM.

S.M.

(tuzlarije.net)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *