• sub. dec 5th, 2020

Dva imena koja bi mogla naslijediti Prosinečkog

ByWorld Inat

nov 29, 2019

Nakon što se Robert Prosinečki sporazumno razišao sa Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine, krenula su medijska licitiranja o tome ko bi mogao biti njegov nasljednik. Iako nema još zvaničnih dostavljenih imena Savezu, bh. javnost želi ponovo neke od starih selektora. I navijači i sportski novinari, a i bivši selektori, saglasni su da to mora biti osoba koja dobro poznaje reprezentaciju.

Osmog septembra nakon poraza od Armenije, Robert Prosinečki podnio je ostavku na pres konferenciji. Dan kasnije potvrdio je svoju odluku na sarajevskom aerodromu.

“Tako da ja sam svoju odluku donio. Ja sam to jučer već rekao”, kazao je bivši selektor reprezentacije BiH.

Nakon još jedne prospavane noći – Prosinečki se predomislio.

“Promijenio sam mišljenje poslije dva dana razgovora sa Izvršnim odborom i predsjednikom”, naveo je tada Prosinečki.

Ipak predsjednik i Savez nešto manje od dva i po mjeseca kasnije donijeli su novu odluku.

“Na danas održanoj, telefonskoj sjednici, članovi Izvršnog odbora NS/FS BiH su se elektronskim putem izjasnili i prihvatili dostavljeni prijedlog o sporazumnom raskidu ugovora sa selektorom Robertom Prosinečkim”, saopšteno je iz Nogometnog saveza BiH.

Prosinečki je na klupi Zmajeva proveo 23 mjeseca. U 22 utakmice ostvario je devet pobjeda, šest neriješenih utakmica i sedam poraza uz gol razliku 29: 21.

Nakon sporazumog raskida Roberta Prosinečkog i NS BiH građani BiH najviše bi na klupi Zmajeva voljeli ponovo Safeta Sušića, ali i Ćiru Blaževića.

Sportska javnost nema dilemu da bi na klupu trebao domaći selektor iz Bosne i Hercegovine ili regiona. Šta kažu sportski novinari.

“Kod nas se priča počinje i završava sa: Halilhodžićem, Hadžibegićem, Baždarevićem, Sušićem i Bajevićem. Ljudi koji su u šestoj ili sedmoj deceniji života, koji su bliže penzije nego nastavku trenerske karijere. Vidjeli smo svi šta oni mogu. Više se vjeruje strancima nego domaćim trenerima. Bolje bilo kakav stranac nego najbolji domaći Bosanac”, ocijenio je Emir Delić, sportski novinar Al Jazeere.

“Predsjednik i dva potpredsjednika. Ako se oni usaglase mislim da će ostali članovi IO po automatizmu dići “ruke”. Dakle tehnički komitet će obraviti razgovore koji će informisati IO. Ali ako gledamo stvari i pojednostavimo ih, odluka će na kraju biti u rukama predsjednika Begića i dva potrepredsjednika Beusa i Sofrenića”, pojasnio je Bakir Tiro, sportski urednik Anadolije.

Bivši treneri Nogometne reprezentacije BiH misle sljedeće.

“Sine moj, reći ću ti da mi je jako žao. Što su imali tako glup refleks što su zamijenili Prosinečkog. Jer on bi u ove dvije utakmice sigurno napravio sve ono što očekujemo i želimo”, kazao je Miroslav Ćiro Blažević, bivši selektor reprezentacije BiH.

“Prosinečki je imao uspjeha u Ligi nacija. Na koncu on je dogurao da dođemo do ove dvije utakmice. Neki uspjeh je imao. Za mene bi najbolje bilo da je to neko ko zna dobro tu reprezentaciju. To je Safet Sušić. Jedini je otišao na neko veliko takmičenje. On je i pratio sigurno reprezentaciju sve ovo vrijeme”, dodao je Mišo Smajlović, bivši selektor reprezentacije BiH.

Sušića do sada niko iz Saveza nije kontaktirao, a on pretpostavlja da krovna kuća bh. fudbala već ima nasljednika Prosinečkog. Ko god bio novi selektor, ostaje mu malo vremena da posloži sastav za utakmicu polufinala play-offa Lige nacija protiv Sjeverne Irske u martu, a eventualnom pobjedom BiH bi protiv Republike Irske ili Slovačke igrala odlučujuću utakmicu na odlazak na EURO 2020 godine.

(TIP/Izvor: N1/Autor: Semir Mustafić)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *