• pon. nov 30th, 2020

Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla o Tuzlanskim pozorišnim danima: ˝Imali smo našu dobro poznatu reviju u punom svjetlu˝

ByWorld Inat

nov 30, 2019
Sinoć odigranom predstavom “Ljudožderka” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u režiji Lejle Kaikčija, završeno su Tuzlanski pozorišni dani 2019. godine.
Ljubitelji pozorišne umjetnosti imali su priliku pogledati 12 predstava. Prema ocjenama publike Dani su bili vrlo uspješni, a predstave dobro odabrane. 

Tuzlarije
Zadovoljan je i direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić, koji je sinoć u Brčkom primio još dvije vrijedne nagrade.

Tuzlanski pozoršni dani završili su se sinoć predstavom “Ljudožderka” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, i možemo reći da smo ove godine imali našu dobro poznatu reviju u punom svjetlu. Iz noći u noć, tuzlanska publika je u velikom broju posjećivala pozorište i uživala u sjajnim predstavama. Ove godine uspjeli smo okupiti predstave, prije svega domaćih pozorišta, koje čine okosnicu njihovog repertoara, predstave koje žive festivalske živote, donose nagrade. Predstave kao Kralj Lear, Narodnog pozorišta Sarajevo pa JEDVANOSIMSOBOAKALOMISTOBO, koja je naišla na izvanderan prijem tuzlanske publike, pa sve do velikog finala u četvrtak kada je gostovala predstava “Sjećaš li se Doli Bel”, za koju se tražila karta više, a dvadesetak dana prije same predstave karte su bile gotovo rasprodate. Sve to pokazuje da se tuzlanska publika zaželjela dobrih predstava, naših pozorišnih prijatelja, i čini mi se po reakcijama publike da smo opravdali njihova očekivanja.

Kao šlag na kraju dvanaest divnih pozorišnih dana, došla je vijest, da smo i ove godine u Brčkom osvojili dvije vrlo značajne nagrade. Naša predstava “Pijana noć” osvojila je nagradu za najbolju predstavu u cjelini po ocjeni publike, a naša kostimografkinja Vesna Teodosić nagradu za najbolji kostim. Tako da i ovo godinu zavšavamo trijumfalno. Ove dvije nagrade važne su i velike kada se pogledaju predstave koje su igrale ove godine na Susretima pozorišta BiH, neke od zaista ogromnih predstava gostovale su ove godine u Brčkom, a eto publika je našu prepoznala kao najbolju, što nam čini i čast i obavezu. U Brčko smo došli kao aktuelni pobjednici iz prošle godine, a ovim smo nagradama dokazali da smo na dobrom putu, ovo već predstavlja jedan ozbiljan kontinuitet kada je u pitanju festivalski život naših predstava, kazao je direktor Narodnog pozorišta Tuzla Ćatibušić.

 

Tuzlarije
 

Tuzlarije
 

Tuzlarije
Tuzlanska publika pogledala je ove predstave:

– Centar za kulturu Svilajnac, Kokan Mladenović – Branislava Ilić “PAD”
– Narodno pozorište Mostar, Alija Isković “TO” Režija: Ivan Leo – Lemo,
– Narodno pozorište Tuzla, Miroslav Krleža – Ivo i Tena Štivičić “PIJANA NOĆ 1918”, režija Gradimir Gojer
– Altteatar Sarajevo – Centar za kulturu Općine Centar Sarajevo, György Spiró “PRAH”, režija Miralem Zubčević
– Gradsko kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci, Murray Schisgall “LJUBAF”, režija Goran Ribarić
– SARTR Sarajevo, Nejra Babić – Aleš Kurt “JEDVANOSIMSOBOAKALOMISTOBO”, režija Aleš Kurt
– Narodno pozorište Sarajevo, William Shakespeare “KRALJ LEAR”, režija Diego de Brea
– Hrvatsko kazalište Pečuh, Shel Silverstein, predstava za djecu “DRVO IMA SRCE”, režija Dejan Fajfer
– Hrvatsko narodno kazalište Osijek Jean – Claude Danaud “RUČNI RAD” režija Ivan Leo Lemo
– Kamerni teatar ´55 Sarajevo, Abdulah Sidran “SJEĆAŠ LI SE DOLI BEL”, režija i adaptacija Kokan Mladenović
– Bosansko narodno pozorište Zenica, Lejla Kalamujić “LJUDOŽDERKA”, režija Lejla Kaikčija

S.M.

Izvor:(tuzlarije.net)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *