• sri. dec 2nd, 2020

Deklaracija NATO-a: Terorizam i dalje predstavlja trajnu prijetnju

ByWorld Inat

dec 4, 2019

Na samitu NATO-a u Londonu je objavljena zajednička deklaracija u kojoj je navedeno da terorizam i dalje predstavlja trajnu prijetnju.

“Terorizam u svim oblicima i manifestacijama i dalje je trajna prijetnja svima nama”, navodi se u deklaraciji NATO-a.

NATO je ponovo potvrdio posvećenost članu 5. povelje NATO-a koji, između ostalog, predviđa da se napad na jednu državu članicu NATO-a smatra napadom na cijelu alijansu.

U deklaraciji se navodi da je samit održan “da bi se proslavilo 70. godina postojanja najjačeg i najuspješnijeg saveza u historiji i da se obilježi 30. godišnjica pada željezne zavjese“.

“NATO garantuje sigurnost našeg teritorija i milijardu naših građana, našu slobodu i vrijednosti koje dijelimo, uključujući demokratiju, ličnu slobodu, ljudska prava i vladavinu prava”, navodi se u deklaraciji.

U deklaraciji NATO-a se također navodi da troškovi za odbranu, ne računajući Sjedinjene Američke Države, rastu pet godina zaredom.

“U odbranu je uloženo više od 130 milijardi dolara”, navodi se i dodaje da NATO ne predstavlja prijetnju nijednoj zemlji.

U dokumentu se još spominje i aktuelna rasprava o jačanju investicija u oblasti odbrane i povećanju broja vojnika u NATO misijama i operacijama u svijetu.

U deklaraciji se zaključuje da su se lideri zemalja članica NATO dogovorili da se ponovo sastanu 2021. godine.


Tagovi: terorizam , samit , deklaracija , NATO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *