• pet. dec 4th, 2020

Umag predstavio Statut iz 1528. godine

ByWorld Inat

dec 4, 2019

U utorak, 3. prosinca, u prisustvu uglednih gostiju i mnogobrojnih Umažanki i Umažana, javnosti je predstavljen iznimno vrijedan  dokument za umašku povijest, točnije Umaški statut – Statuto di Umago M. D. XXVIII, peti u nizu istarskih  statuta  do sada objavljenih u okviru hvalevrijednog projekta Istarske županije „Kolana od statuti“.

Nakon uvodnih govora i pozdrava domaćina, gradonačelnika Grada Umaga Vilija Bassanesea, zamjenice gradonačelnika Floriane Bassanese Radin te pročelnika za kulturu Istarske županije Vladimira Torbice, riječ su preuzeli glavni urednik, prof. dr. sc. Neven Budak, prof. dr. sc. hon. c. Jakov Jelinčić, koji je zaslužan za obradu rukopisa i raznih izdanja statuta i transkripciju Statuta, te prof. Rino Cigui, koji je javnosti predstavio prikaz povijesti Umaga u stoljećima mletačke vladavine. Uz spomenute znanstvenike, koji su zadnjih šest godina, interdisciplinarnim pristupom, aktivno radili na objavljivanju ovog vrijednog dokumenta, najveći je doprinos dala dr. sc. Nella Lonza, pravna povjesničarka i prevoditeljica. Recenzenti izdanja su prof. dr. sc. Miroslav Bertoša i prof. dr. sc. Dalibor Čepulo.

statut.jpg

Kako se moglo čuti i na samom predstavljanju, statut iz 1528. nije najstariji umaški statut,  već je riječ o najstarijem sačuvanom statutu s ovog područja, a u čijem se prologu navodi da je isti, 30. listopada 1528. godine, odobrio dužd Pietro Lando.

Ispisan latinskim jezikom, na pergameni, original se čuva u arhivu Biblioteca civica „Atilio Hortis“ u Trstu. Objavljivanje izvornog teksta izdanja iz 1528. godine, kao i hrvatskog prijevoda, komentara te pripadnih studija na hrvatskom i talijanskom jeziku, značajan je događaj za cjelokupnu pravnu i povijesnu znanost, kao i za kulturu.

Ovo vrijedno izdanje, koje će od sada biti dostupno široj javnosti, daje uvid u malo poznatu  srednjevjekovnu sliku Umaga, ali i otvara priliku za  daljnja  pravna, povijesna, kulturološka i identitetska istraživanja i propitivanja.

Izvor: www.istrain.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *