• sri. nov 25th, 2020

Gzim Paja iz Umaga ispričao nam priču o nesvakidašnjem ulovu

ByWorld Inat

dec 5, 2019

Proteklog mjeseca kada je Gzim Paja iz Umaga kretao na pecanje, dan ničim nije najavljivao koliko će biti poseban u životu ovoga starog morskog vuka. Kao i obično, popodne je uzeo opremu i pošao loviti ribu. Sasvim je smireno na udicu stavio mamac, zabacio i čekao. A onda se dogodilo ono  čemu se, po svoj prilici, nadaju svi ribiči ovoga svijeta. Zagrizla je ogromna riba. Ribetina! Naime, Gzim je upecao brancina teškog pet kilograma!

–        Kad je povukao, noge su mi se odsjekle! – kazuje nam vidno uzbuđeni ribič.

Nakon prvotnog šoka kad je ugledao o kakvoj grdosiji se radi bilo je najvažnije, kaže, zadržati koncentraciju. Brancin je predator i izuzetno lukava riba pa ga je teško uloviti. I manje komade, a kamoli ovoliki primjerak! Na stražnjoj strani glave brancin ima krljušti oštre kao žilete. Kad shvati da se ulovio počne se rotirati i krljuštima presječe silk. Zato ga je teško uloviti, kazuje, jer – što je veći, ima više iskustva, više snage i lakše se oslobodi.

Međutim, golemi se brancin jučer namjerio na krivog ribiča. Ovaj ga je iskusni poznavalac mora uspio relativno brzo i bez većih teškoća izvući iz vode.

–        Uz dobru tehniku i smirenost,  jer ako vas uhvati panika od ulova najčešće ne bude ništa, najvažnije je imati snažne ruke. Kad ovako velika riba povuče udicu čovjek zaista mora biti spreman i u dobroj kondiciji da bi mogao parirati ribi, kazuje Gzim.

Također je važno da biste uspjeli upecati ribu znati popustiti mu kada je to potrebno, a ne vući ga na silu.

– Iako, da budem iskren, mislim da sam imao i  sreće. Čim sam ga povukao, uhvatio je zrak. To ga je ošamutilo pa sam ga za nekoliko minuta uspio privući do obale, a potom ga i izvaditi iz vode.

Tek kad ga je vidio na suhom osjetio je olakšanje. A odmah potom i ogromno uzbuđenje.

–        Presretan sam! Nemam riječi da opišem kako se osjećam. Kako je to vjerojatno znaju oni koji su proživjeli slično iskustvo. Uglavnom, neopisiv osjećaj. A najviše od svega raduje me pomisao na ženino lice kad ga bude ugledala. Mora da će se onesvijestiti od nevjerice, dodaje Gzim i smije se od srca.

–        Ni sam ne vjerujem da sam ulovio brancina teškog pet kilograma!

Na kraju razgovora pojašnjava nam da i peca iz ljubavi prema ženi. Upravo ona i njezina obitelj, jer svi jako vole jesti ribu, bili su motiv da počne pecati. Bistro!

(autor teksta Dunja Dubiel)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *