• pon. jan 18th, 2021

Bilans policijskog nasilja u Francuskoj: Među posljednjim žrtvama je fotoreporter AA

ByWorld Inat

dec 6, 2019
U protekloj godini od prekomjerne upotrebe policijske sile podlegla je najmanje jedna osoba, 28 osoba je ostalo bez oka, pet osoba je ostalo bez ruke i ranjeno je još blizu 500 ljudi.

Fotoreporter Anadolu Agency (AA) Mustafa Yalčin jedna je od posljednjih žrtava policijskog nasilja na masovnim protestima koji se u Parizu održavaju zbog najavljene reforme penzionog sistema u Francuskoj.

Desetine hiljada demonstranata jučer su protestirale na ulicama Pariza i izrazile neslaganje s politikom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a policija je intervenirala koristeći velike količine suzavca.

Dok je pratio događaj na terenu, fotoreporter AA Yalcin pogođen je u oko kapsulom suzavca koju je policija ispalila. Kapsula je probila masku na licu i postoji rizik da Yalcin ostane bez oka.

Tokom jučerašnjih protesta ranjeni su i novinari Taha Bouhafs i Gaspard Glanz, kao i više demonstranata.

– Francuska policija pokazala da je sklona prekomjernom korištenju sile

Francuske snage sigurnosti i jučer su pokazale da su sklone prekomjernoj upotrebi sile i nasilju nad demonstrantima. To se dešavalo i tokom višemjesečnih antivladinih protesta koje je održavao pokret “Žutih prsluka”.

Pokret “Žuti prsluci” nastao je tokom protesta zbog povećanja cijena goriva, ali je brzo prerastao u antivladine i najduže antivladine proteste u Francuskoj.

Francuska policija se našla na meti kritika zbog česte prekomjerne upotrebe sile. Amnesty International je u izvještaju naveo da je francuska policija često koristila suzavce i plastičnu municiju kako bi rastjerivala mirne demonstrante koji nisu bili prijetnja javnom poretku.

Iako francuski zakoni zabranjuju policiji da pri korištenju plastične municije gađaju ljude u predjelu glave, ranjeni su mnogobrojni demonstranti, kao i predstavnici medija.

Prema podacima koje je prikupio novinar AA, u protekloj godini od prekomjerne upotrebe policijske sile podlegla je najmanje jedna osoba, 28 osoba je ostalo bez oka, pet osoba je ostalo bez ruke i ranjeno je još blizu 500 ljudi.

Izvor: www.trt.net.tr


Tagovi: protesti , Francuska

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *