• pet. dec 4th, 2020

Da li ste znali

ByWorld Inat

dec 6, 2019
Da li ste znali da je supa od tarhane, koji su pronašli Turci iz centralne Azije, prva gotova supa koja se koristila u svijetu?

Da li ste znali da je supa od tarhane, koji su pronašli Turci iz centralne Azije, prva gotova supa koja se koristila u svijetu?

Tarhana je pšenični proizvod koji se pravi od brašna, jogurta, kvasca, povrća i začina. Sva ova smjesa se suši, melje i ostavlja da fermentira. Poznato je da je tarhana, koju su napravili Turci iz centralne Azije, prva gotova čorba koja se koristila u kuhinji. Na Bliski istok i u Anadoliju tarhanu su donijeli Seldžuci, a nije poznato odakle potiče njen naziv. Grci tarhanu zovu ¨trhana¨.

Postoje razne legende u vezi naziva tarhana. No, najrasprostranjenija je ona da riječ potiče od izraza ¨dar hane¨ ili što bi u prevodu značilo ¨siromašna kuća¨. Za vrijeme ramazana sultan je krenuo u obilazak jednog siromašnog naselja. Za iftar ulazi u kuću jedne siromašne porodice. Porodica uspjeva da ga posluži samo hljebom i čorbom. Sultanu se čorba puno svidjela i pita od čega je napravljena. Starija žena, postiđena, kaže da je to čorba koja se pravi u siromašnim kućama i da je to jedino što mu mogu poslužiti. Vremenom je izraz ¨dar hane¨ prešao u izraz ¨tarhana¨.

Tarhana se u Turskoj najviše konzumira u Kahramanmarašu, gdje se proizvode razne vrste ovog proizvoda. Osim toga, po tarhani su poznati i Ušak, Afyonkarahisar, Malatya, Bandirma, Gonen, Gediz i Beypazari.

Izvor:www.trt.net.tr


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *