• čet. dec 3rd, 2020

Erdogan: Dodjela Nobelove nagrade za književnost rasisti znači kršenja ljudskih prava

ByWorld Inat

dec 10, 2019
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan osudio je odluku Švedske akademije da Nobelovu nagradu za književnost 2019. godine danas dodijeli austrijskom piscu Peteru Handkeu, koji je negirao genocid i zločine počinjene 90-ih godina u BiH.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan osudio je odluku Švedske akademije da Nobelovu nagradu za književnost 2019. godine danas dodijeli austrijskom piscu Peteru Handkeu, koji je negirao genocid i zločine počinjene 90-ih godina u Bosni i Hercegovini.

“Dodjela Nobelove nagrade za književnost rasisti neće značiti ništa osim nagrađivanja kršenja ljudskih prava”, poručio je Erdogan povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na prostorima bivše Jugoslavije, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Handkeu će na večerašnjoj svečanoj ceremoniji u Štokholmu biti dodijeljena nagrada koja je finansijski utemeljena i iznosi nešto više od milion eura, kao i medalja i diploma.

Izvor: www.trt.net.tr


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *