• sri. dec 2nd, 2020

Britanci danas glasaju na prijevremenim parlamentarnim izborima

ByWorld Inat

dec 12, 2019
Oko 49 miliona Britanaca danas će glasati na prijevremenim parlamentarnim izborima presudnim za evropsku budućnost te zemlje.

Oko 49 miliona Britanaca danas će glasati na prijevremenim parlamentarnim izborima presudnim za evropsku budućnost te zemlje.

Izbore je raspisala konzervativna Vlada u septembru i riječ je o trećim parlamentarnim u posljednje četiri godine.

Biračka mjesta otvorena su u sedam sati po lokalnom vremenu i zatvaraju se u 22 sata. Odmah po zatvaranju birališta biće objavljeni rezultati izlaznih anketa, ali se zvanični očekuju do petka uveče.

Građani glasaju u 650 izbornih jedinica, u kojima se 3.322 kandidata bori za mjesto u Zastupničkom domu parlamenta.

Ovo su drugi izbori zaredom koje su raspisali konzervativci. Prve je u 2017. godini raspisala tadašnja premijerka Theresa May u nadi da će osigurati većinu u parlamentu, da bi je nakon izbora izgubila i zavisila od podrške sjevernoirskih unionista (DUP).

Da bi ponovo formirali Vladu, konzervativci trebaju osvojiti najmanje 326 mjesta, a prema posljednjim izbornim anketama u tome bi mogli uspjeti.

Za današnje izbore registrovano je novih tri miliona birača. Dvije trećine njih su mlađi od 35 godina, a trećina od 25. Očekuje se da će mlađi birači u značajnoj mjeri uticati na izborni rezultat.

Opoziciju Velike Britanije predvodi lider Laburističke partije Jeremy Corbyn koji je na izborima prije dvije godine povećao broj zastupnika svoje partije u parlamentu, ali nije uspio preteći tadašnju čelnicu konzervativaca Theresu May.

Laburisti bi, prema izbornim anketama, mogli dobiti podršku 34 posto birača, a liberalni demokrati oko 13 posto. Stranka za Brexit i Škotska nacionalna stranka (SNP) bi mogle dobiti podršku oko četiri posto birača.

Konzervativci su predizbornu kampanju vodili s obećanjem da će napustiti EU do 31. januara, što je zadnji koji je postavio evropski blok.

Izvor: www.trt.net.tr


Tagovi: Brexit , izbori , Velika Britanija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *