• sri. dec 2nd, 2020

Budžet Tuzle planiran kao razvojni i socijalni u iznosu od preko 75 miliona KM

ByWorld Inat

dec 12, 2019
Na danas održanoj sjednici Kolegija gradonačelika Tuzla utvrđen je prijedlog Budžeta Tuzle za 2020. godinu. Ukupno planirana sredstva u Budžetu iznose 75.076.612,11 miliona KM, što je u odnosu na Nacrt Budžeta više za 13.323.399,11 KM ili 21,57%.

U ukupno povećanje sredstava u Prijedlogu Budžeta za 2020. godinu uključena su prenesena sredstva za nerealizovane rezervacije u Budžetu u iznosu od 10.676.635,95 KM, a razlika u iznosu od 2.646.763,17 KM predstavlja povećanje Budžeta.

Pomoćnica gradonačelnika za Budžet i finansije Suada Isaković, između ostalog je rekla da je najviše dodatnih sredstava u Prijedlogu Budžeta raspoređeno Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica u iznosu od oko 10 miliona KM, a za finansiranje poslova iz nadležnosti Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu, te Službu za kulturu, sport, mlade i socijalu zaštitu oko 14 miliona.

Povećanje Budžeta je raspoređeno na sljedeće stavke:

– Garancija po kreditnom zaduženju kod KfW za JKP Vodovod i kanalizaciju Tuzla u iznosu od 1.500.000 KM.
– JU Obdanište “Naše dijete” Tuzla u iznosu od 140.000 KM
– JP SKPC Mejdan Tuzla, transfer za rad u iznosu 50.000 KM
– JU Centar za socijalni rad Tuzla u iznosu od 103.000 KM
– Za izgradnju Bosanske kuće u iznosu 70.000 KM
– Grant za Tržnice – Pijace u iznosu od 70.000 KM
– Kapitalni grant za “Memorijalni centar Srebrenica – Potočari” u iznosu od 50.000 KM.
– Lincena za antivirusni softver za gradske službe u iznosu 8.000 KM
– Rekonstrukcija arheološkog parka na Panonici, NEO LIFE u iznosu od 199.800 KM – sredstva EU.
– Transfer za rad JP Veterinarska stanica Tuzla u iznosu od 10.000 KM
– Nastavak izgradnje Poslovne zona Kreka – Sjever u iznosu 71.463,17 KM (sredstva TK)
– Održavanje sportskih terena i igrališta u iznosu od 20.000 KM
– Izgradnja i rekonstrukcija puteva u iznosu od 319.500 KM
– Civilna zaštita – sredstva za hitne intervencije u iznosu od 35.000 KM.

Tuzlarije

Cijeli niz projekata se planira realizovati u idućoj godini. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, naveo je između ostalog izgradnju Bosanske kuće kod Gradske česme koja bi bila posvećena bosanskom jeziku, izgradnju zida iza mezarja/groblja civilnih žrtava rata na kojem će biti ispisana imena svih poginulih civila, Muzej Kapija, niz projekata komunalne infrastukture o kojima je danas gradonačelnik Imamović govorio:

Semaforizacja raskrnice kod Livnice, Paša Bunara, Solane, nastavak toplifikcije Batve i dijela Brčanske Malte, sanacija dijela ulice Mirze Delibašića od raskrsnice sa ulicom Petra Kočića do raskrsnice sa Južnom gradskom saobraćajnicom, sanacija Fočanske ulice, sanacija transverzalne saobraćajnice od raskrsnice “Irac” do raskrsnice sa Južnom gradskom saobraćajnicom kod BKC-a, sanacija Titove ulice od raskrsnice kod objekta “Crveni 7” do raskrsnice kod zgrade Općinskog suda, sanacija ulice Džemala Bijedića (Bulevar), sanacija dijela ulice Kojšino počev od raskrsnice “Skver” do raskrsnice sa ulicom Hamdije Pozderca, sanacija ulice Krečanska, sanacija dijela ulice Albina i Franje Herljevića sa sjeverne strane Doma zdravlja, sanacija dijela ulice Pašage Mandžića, sanacija ulice Meše Selimovića od raskrsnice sa Sjevernom gradskom saobraćajnicom kod studentskog restorana do raskrsnice sa ulicom VI Bosanske brigade, sanacija dijela ulice Šabana Zahirovića sa istočne strane objekta “Pecara 2”, počev od raskrsnice sa ulicom Bećarevac, sanacija dijela puta Bećarevac – Grabovica počev od raskrsnice sa ulicom Šabana Zahirovića, pripremni radovi za regulaciju Tušanjskog, Moluškog i Grabovog potoka neki su od brojnih projekata koje je navela Mirela Uljić, pomoćnik gradonačelnika Tuzle u Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove MZ.

Utvrđeni Prijedlog Budžeta upućuje se vijećnicima Gradskog vijeća Tuzla na usvajanje na narednoj sjednici.

S.M.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *