• pet. nov 27th, 2020

Hrvatski, slovenski i talijanski vatrogasci ujedinjeni za SIGURAN SJEVERNI JADRAN

ByWorld Inat

dec 12, 2019

Početkom tjedna istarski se europarlamentarac, Valter Flego, družio s istarskim vatrogascima, a u sklopu projekta ‘NAMIRG za siguran sjeverni Jadran’!

North Adriatic Maritime Incident Response Group, prvi je transnacionalni sistem za hitno djelovanje i spašavanje na moru, odnosno reagiranje u izvanrednim situacijama na čitavom sjevernom Jadranu.

U Bruxellesu su se tako sastali članovi Vatrogasne zajednice Istarske županije, s Flegom koji je tim povodom izjavio kako je NAMIRG prvi projekt koji povezuje operativni rad vatrogasaca iz Hrvatske, Slovenije i Italije, razvijen s ciljem zajedničke suradnje, brze intervencije za spašavanje posade i putnika te sprječavanje većih ekoloških katastrofa.

“Ugroza, nažalost, ne poznaje granice, a solidarnost mora biti temeljena na zajedničkoj odgovornosti. Upravo su to Vatrogasna zajednice Istarske županije, Gasilska brigada Koper te Comando Regionale Vigili del Fuoco i pokazale” rekao je Flego.

Vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac kazao je da je „finale ovog europskog projekta rezultat dugogodišnje suradnje vatrogasaca na spašavanju ljudi i imovine te otklanjanju opasnosti“.

– NAMIRG je specifičan projekt kojim smo proširili svoju djelatnost i na more – na sjeverni Jadran. Postrojba je u potpunosti spremna za djelovanje, a prostor sjevernog Jadrana sada je nedvojbeno sigurniji, istaknuo je Kozlevac, a za Rovinj FM je dodao i kako je čitav projekt nastao kao ideja da se spriječe kalvarije kao ona 2008. godine kada se je na području sjevernog jadrana zapalio brod i gorio danima, plutajući oko Rovinja i Pule.

“Srećom, veće štete tada nije bilo, ni ozlijeđenih osoba, a niti onečišćenja” rekao je Kozlevac, a upravo da se u budućnosti spriječe potencijalne tragedije koje prijete s cruisera i trgovačkih brodova koji plove ovim područjem.

“Konkretno, da dođe do ugroze s broda, najprije požar krene gasiti posada, ali ako nisu sigurni da će u tome uspjeti sami, šalje se pomoć s kopna. Gašenje požara na kopnu nije isto kao na brodu. I za to smo mi obučavali ljude u ovome projektu” rekao je Kozlevac.

Od danas je djelotvorna deveteročlana ekipa iz Istre, isto toliko njih iz Slovenije te Italije, a kao takvi predstavljaju jedinstven primjer u Europi. Do broda kojemu je nužno pružanje pomoći vatrogasci će ići helihopterom Hrvatske vojske, a Slovenci i Talijani će na isti način korisiti svoje vojne helihoptere.

U nastavku slijedi njihova trenaža, ali i planovi za narednu godinu da se takvi timovi oforme za područje čitavog Jadrana što je ideja koju je već, kako je rekao Kozlevac, prihvatila Republika Hrvatska.

Izvor: www.istrain.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *