• pon. nov 30th, 2020

Čavušoglu: Sigurnost BiH važna za Tursku i Hrvatsku

ByWorld Inat

dec 15, 2019
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu kazao je kako je sigurnost Bosne i Hercegovine važna kako za njegovu zemlju, tako i za Hrvatsku.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu kazao je kako je sigurnost Bosne i Hercegovine važna kako za njegovu zemlju, tako i za Hrvatsku.

Čavušoglu u Ankari se sastao s ministrom za vanjske i evropske poslove Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, nakon čega je održana konferencija za medije.

Turski ministar je kazao kako je s hrvatskim kolegom održan vrlo produktivan sastanak te najavio da će predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan posjetiti Hrvatsku, koju će naredne godine posjetiti i ministar.

”Želimo unaprijediti bilateralne odnose sa EU, ali to ne može biti jednostrano“, rekao je Čavušoglu koji je kazao kako među stranama postoje pitanja kao što su revidiranje sporazuma o Carinskoj uniji, migracije, borba protiv terorizma i tome slično.

Dodao je kako postoje određene stvari kada je riječ o migracijama koje EU nije ispunila prema Turskoj, a trebala bi to učiniti.

Podsjetio je kako će Turska 2020. preuzeti predsjedavane Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi te dodao kako Hrvatska i Turska pridaju veliku važnost stabilnosti i sigurnosti Jugoistočne Evrope i Balkana.

Čavušoglu je kazao kako ponovo žele aktivirati trilateralni mehanizam nakon izbora u Hrvatskoj i formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Sigurnost Bosne i Hercegovine i mir su važni za nas i Hrvatsku”, rekao je Čavušoglu.

Osvrnuo se i na obim trgovinske razmjene s Hrvatskom ističući kako bi on sa 610 miliona dolara mogao biti povećan na milijardu.

Dodao je kako je broj turskih turista u Hrvatsku smanjen s 200.000 na 35.000, te da je razlog toga uvođenje viza nakon što je Hrvatska postala članica EU.

Čavušoglu smatra kako bi Hrvatska mogla pronaći praktično rješenje kao što je to učinila i Grčka.

S hrvatskim kolegom je razgovarao i o dešavanjima u Istočnom Mediteranu.

“Hrvatska, koja je članica EU, kada je riječ o pitanju Istočnog Mediterana pokušaće štititi poziciju EU, ali mi vjerujemo da će Hrvatska biti objektivna i iskrena “, rekao je Čavušoglu.

Izvor: www.trt.nrt.tr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *