• sri. nov 25th, 2020

Od početka procesa opoziva porasla podrška Trumpu u javnosti

ByWorld Inat

dec 19, 2019

Predstavnički dom Kongresa izglasao je opoziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa, a posljednje istraživanje javnog mnijenja pokazalo je da je Trumpu od početka tog procesa u javnosti podrška porasla za šest posto.

Globalna istraživačka kuća Gallup provela je istraživanje podrške koju Trump ima u javnosti.

Istraživanje je pokazalo da 89 posto republikanaca u SAD-u podržava Trumpa.

Na upit o procesu opoziva Trumpa, 51 posto ispitanih se izjasnio protiv procesa u Kongresu, dok 46 posto podržava opoziv.

Istraživanje je pokazalo da Trump uživa podršku 45 posto američke javnosti, što je za šest posto više od podrške koju je imao uoči pokretanja postupka opoziva.

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je sinoć opoziv Donalda Trumpa, čime je on postao treći američki predsjednik protiv kojeg je izglasana takva odluka.

Odluka o mogućoj zloupotrebi dužnosti i ometanju rada Kongresa biće upućena u Senat, gornji dom Kongresa, gdje će se održati svojevrsno suđenje.

Za odluku o opozivu u Senatu je potrebna podrška dvotrećinske većine njegovih članova kako bi Trump napustio Ovalni ured, a to znači da republikanska većina u Senatu lako može blokirati namjere demokrata.

Glasanju u Predstavničkom domu prethodila je tromjesečna istraga optužbi da je Trump vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegove političke rivale i uskratio američku sigurnosnu pomoć i prijem ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog u Bijeloj kući.

Izvor: www.trt.net.tr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *