• čet. nov 26th, 2020

Merkel kritikovala američke sankcije koje se tiču plinovoda Sjeverni tok 2

ByWorld Inat

dec 22, 2019

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je kritikovala plan Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da uvedu  sankcije kompanijama koje grade Sjeverni tok 2, gasovod kojim će plin iz Rusije biti dostavljen Njemačkoj.

”Protivimo se ekstrateritorijalnim sankcijama“, rekla je Merkel odgovarajući na pitanja zastupnika u Parlamentu, a koja su se ticala zakona koji je američki Senat usvojio u utorak.

Dodala je kako to nije nova pozicija nakon jučerašnje odluke i da je to bio slučaj i sa sankcijama Iranu, kada su se suočili s istim problemom.

Njemačka vlada je u više navrata kritizirala američku administraciju zbog poduzimanja unilateralnih odluka i uvođenja sankcija koje ne samo da ograničavaju ekonomsku aktivnost američkih korporacija nego i kompanije trećih zemalja.

Merkel je u srijedu pozvala na razgovore kako bi se prevazišle razlike s američkom administracijom.

Trumpova administracija je nedavno pojačala pritiske na Berlin da odustane od projekta Sjeverni tok 2, tvrdeći kako će Evropa tako energetski ovisiti o Rusiji.

Sankcije koje su američki zvaničnici odobrili u utorak za cilj imaju kazniti kompanije koje rade na Sjevernom toku 2.

Kada počne s radom, Sjeverni tok 2 bi trebao godišnje 55 miliona kubnih metara prirodnog gasa transportovati iz Rusije u Evropu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *