• pon. nov 30th, 2020

Analiziramo kako je Istra glasala na prekjučerašnjim izborima

ByWorld Inat

dec 24, 2019

Dan nakon izbora dan je za analize izbornih rezultata. U medijima ih ima zaista puno na nacionalnoj razini, a mi kao jedan od vodećih istarskih portala donosimo vam osvrt na rezultate u Istri.

Rezultati pokazuju po tko zna koji put da se preferencije istarskog biračkog tijela razlikuju od ostatka Hrvatske. Bratoubilački rat desnice između službene kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović i „neslužbenog“ Miroslava Škore očito se smučio građanima Poluotoka, koji su razumijevanja za poruke desnih kandidata imali daleko manje nego u ostatku Hrvatske. U gotovo svim istarskim gradovima,  kandidat lijevog centra Zoran Milanović odnio je natpolovičnu pobjedu Takvim se rezultatima Milanović ne može pohvaliti nigdje drugdje u cijeloj zemlji, pa čak ni u susjednoj županiji te u Rijeci koje slove za utvrde ljevice. Da je Hrvatska glasala kao i građani Istre, danas bismo već u prvom krugu imali novog predsjednika Republike Hrvatske.

Poznato je da retorika desnice nije posebno plodonosna u ovom dijelu Hrvatske, ali isto tako poznato je da u našoj regiji postoji očito kritična masa ljudi koji Hrvatsku vide kao progresivnu i proeuropsku zemlju. Bez obzira na razloge, činjenica je da Istra, u političkom smislu drugačije diše od ostatka Hrvatske, a prvi krug predsjedničkih izbora je pokazao da je Istra najjača progresivna utvrda u Hrvatskoj.

Kako je do toga došlo i u kojoj su mjeri tim rezultatima doprinijele pojedine stranke, nemoguće je utvrditi. IDS je vodeća stranka na Poluotoku i ima svakako određenu težinu. Težina koja se mjeri u tisućama glasova, bez kojih bi rezultati Milanovića bili daleko mršaviji, i vjerojatno na razini Primorsko-goranske županije. Duguje li SDP ove rezultate IDS-u nije posve poznato, ali zasluge sigurno ne može pripisati ni sebi.

Naime, podršku birača u istarskim gradovima Milanović je dobio kako slijedi:

– Labin 63,21%, Rovinj 54,75%, Buzet 53,76%, Pula 51,49%, Umag 49,83%, Poreč 49,19%,  Buje 46,78%,  Pazin 45,20% i Novigrad 43,40%.

U gotovo svim navedenim gradovima je IDS na vlasti. Izuzetak čini Umag, koji je jedini grad u kojem vlada SDP i za kojeg se očekivalo da će polučiti najviše glasova, a ne da će se nalaziti u samoj sredini gore navedenog popisa, odnosno ispod sredine ukoliko gledamo prosjek u Istri (51,28%).

Što se tiče Kolinde Grabar Kitarović, ista je u Istri dobila 12,14%, dok je Miroslav Škoro dobio 9,38%. Hoće li se njihovi glasovi zborjiti u slijedećem krugu, kako na nivou Istre tako i na nivou Hrvatske, još ćemo vidjeti.

U svakom slučaju, za manje od dva tjedna igra se završni dio bitke za Pantovčak. Kandidat lijevog centra ulazi s psihičkom prednošću relativnog pobjednika, dok je na kandidatkinji desnice zadatak da pridobije glasače koji su svoje povjerenje dali Miroslavu Škori. Prema nekim procjenama, rezultati će biti vrlo neizvjesni. Možda će upravo rezultati u Istri biti jezičak na vagi.

DETALJNIJE INFORMACIJE O TOME KAKO SE GLASALO U ISTRI MOŽETE POGLEDATI KLIKOM NA IZBORI.HR

Izvor: www.nasabujstina.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *