• čet. dec 3rd, 2020

InatWorld – Čestit Božić svim katolicima svijeta

ByWorld Inat

dec 24, 2019

Povodom nastupajućeg katoličkog blagdana Božića, svim katolicima svijeta iskrene čestitke i želje da ovaj blagdan u miru, sreći i blagostanju.

Božić slavimo 25. prosinca, a božićno vrijeme traje od Božića pa do Isusova krštenja, a to je uvijek nedjelja nakon blagdana Sveta Tri Kralja, kada se i službeno skida božićno drvce.

U ranom srednjem vijeku, Božić je bio zasjenjen blagdanom Sveta Tri Kralja, ali se poslije situacija promijenila. Četrdeset dana prije Božića nazivali su se ‘četrdeset dana svetog Martina’, a počinjali su 11. studenog. Danas to razdoblje traje četiri tjedna i naziva se došašćem ili adventom što znači dolazak, dok se vrijeme od Božića do Sveta Tri Kralja naziva dvanaestodnevnicom.

Kršćani su od davnina dan Isusova rođenja smatrali i početkom nove godine, a to je vrijedilo u gotovo čitavoj Europi. Osim činjenice da se Nova godina često naziva Mladi Božić ili Mali Božić, o tome govore i stihovi poznate hrvatske božićne pjesme ‘Narodil nam se kralj nebeski’.

Uz slavlje Božića razvili su se brojni običaji poput kićenja božićnog drvceta na Badnjak, odlaska na misu ponoćku, pjevanja božićnih pjesama i darivanja. Prije Božića, vrijeme je priprave, koje traje oko mjesec dana od početka došašča. Predvladavaju osjećaji iščekivanja, nade i čežnje. Posebno se obilježavaju dani s.Barbe, sv. Nikole, sv. Lucije i sv. Tome. Božićna pšenica sije se na sv. Barbaru ili sv. Luciju.Djeca se posebno raduju sv. Nikoli, kada dobivaju poklone u čizmice, a zločesta djeca šibu od Krampusa.

Svršetak dvanaestodnevnice, dvanaest božićnih dana, blagdan je Sveta tri kralja ili Bogojavljanja. Na taj se dan spominjemo triju mudraca koji su darivali Isusa, odlazi se na misu, skidaju se ukrasi te završava blagdansko razdoblje. Blagoslivljaju se kuće za narednu godinu, a blagoslovljenom su se vodom blagoslivljali i vrtovi te buduće ljetine.

Inat World

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *