• uto. dec 1st, 2020

Četiri razloga zašto treba jesti jaja

ByWorld Inat

dec 29, 2019

Dijetetičar Serkan Tutar je istakao da su jaja vrlo korisna za zdravlje. Navodeći da je jaje najkvalitetniji izvor proteina, Tutar je nadalje pobrojao četiri važna razloga zašto treba jesti jaje:

“Najkvalitetniji izvor proteina: Za zdrav tok života veoma je važno da se dovoljno i umjereno konzumira hrana koja je potrebna našem tijelu. Te hranjive tvari su ugljeni hidrati, mast, proteini, vitamini i minerali. Nema sumnje da je svaka od ovih hranjivih tvari korisna za zdravlje, međutim, proteini su ipak znatno važniji za ljudsko tijelo. Najosnovniji izvor proteina, koji je od ključnog značaja za imunološki sistem, su jaja. Jaja se nalaze na vrhu liste namirnica koje su kvalitetan izvor proteina i iz tog razloga je važno da jaje bude sastavni dio naše ishrane.
 Jaja su jedna od namirnica koja daju najduži osjećaj sitosti: Posebno ako se želite riješiti viška kilograma, jaje treba postati sastavni dio vaše ishrane. Doručak je obrok koji se najčešće preskače zarad dužeg sna, zbog čega se jaje manje i konzumira. Početi dan bez doručka znači početi dan gladan, što uzrokuje usporavanje metabolizma. Dva najvažnija elementa doručka su sir i jaje. Ukoliko svakog dana doručkujete u roku sat vremena od buđenja i ne zaboravite pojesti jaje, vidjećete da ćete imati manji osjećaj gladi i samim time manje jesti u toku dana. Na taj način ćete se zdravo hraniti , a ujedno ćete i smršati.
Pripremanje vrlo lako i praktično: Najveći izgovor današnjice za nezdravu ishranu je manjak vremena. “Naručujem hranu jer nemam vremena za kuhanje, dok skuham onda je prekasno za jesti”. To su rečenice koje često čujemo. U tom slučaju, u pomoć će vam najbrže stići jaje.   Obzirom da daje dugotrajan osjećaj sitosti i sprema se na lagan način, jaje možete konzumirati kada nemate dovoljno vremena. Druga pozitivna osobina jajeta jeste da se može miješati sa mnogim povrćem. Dobićete na vremenu. Pomiješajte jaje sa povrćem ili ga skuhajte i obogatite ukus sa začinima. Na taj način ćete ubrzati rad metabolizma  i brže izgubiti kilograme.
Pomaže razvoju tkiva i organa: Za djecu je najvažnije da se ispravno hrane tokom rasta i razvoja. Nedovoljna i nepravilna ishrana u tom periodu u narednim godinama će dovesti do slabljenja imunološkog sistema i djeca će često biti bolesna. Za razvoj kognitivne performanse naročito je potrebno jesti namirnice koje sadrže visok nivo proteina. Proteini su ujedno najvažniji izvor kada je u pitanju razvoj tkiva i organa. S obzirom da je jaje izvor ove hranjive tvari, djeca ga mogu konzumirati bez ikakvih problema, naročito ona u razvoju”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *