• čet. dec 3rd, 2020

Izvještaj: SAD najgora razvijena nacija za majčinstvo

ByWorld Inat

dec 29, 2019
Sjedinjene Američke Države su najgore plasirana zemlja za majčinstvo, od svih razvijenih nacija, stoji u izvještaju organizacije Save the Children.
U godišnjem izvještaju međunarodne nevladine organizacije “Save the Children” (Spasimo djecu), napravljena je rang lista najboljih i najgorih zemalja u svijetu po majčinstvo, gdje je praćeno pet indikatora: zdravlje djeteta, zdravlje majke, obrazovanje, ekonomija i politički status.
Iako su SAD najveća svjetska ekonomija, žene u toj zemlji imaju rizik od smrti na porodu u odnosu 1:1800, što je najgori odnos u svim razvijenim zemljama u svijetu.
Sa novorođenačkom smrtnošću od 7,9 naprema 1000, Vašington ima naveći smrtnost od bilo koja 24 najbogatija glavna grada u svijetu, stoji u izvještaju objavljenom nekoliko dana prije Dana majki – 10. maja.
“Žena u Sjedinjenim Američkim Državama ima više od 10 puta veću šansu da umre od bolesti povezanih sa trudnoćom nego žene u Austriji, Bjelorusiji ili Poljskoj.” SAD su na ovoj skali na 33. mjestu.
Preuranjeni porođaji se smatraju glavnim razlogom velike stope novorođenačke smrtnosti, a drugi razlori su siromaštvo, mlade i neinformisane majke, loša prenatalna njega.
Odrednica za sretne majke i majčinstvo nije samo bogatstvo jedne zemlje, nego i njena politika, izjavila je izvršna direktorica organizacije Save the Children, Carolyn Miles.
Norveška je najbolje rangirana zemlja za majčinstvo, a nakon nje slijede skandinavski susjedi Finska, Island, Danska i Švedska.
“Norveška je daleko najbolja po ekonomskom statusu i jedina je zemlja koja se nalazi u prvih 12 po svih pet indikatora. Konstantno visok učinak po ovim indikatorima je ono što Norvešku drži na vrhu,” stoji u izvještaju.
Njemčaka je na rang listi na osmom mjestu, a Australija kao jedina zemlja izvan Evrope u prvih deset, na devetom mjestu. Turska je tek na 65. mjestu.
Međutim, izvještaj organizacije Save the Children nije obuhvatio sve zemlje. Odnosi se na 179 od 196 zemalja, jer ostatak zemalja nije pružao dovoljno podataka, ili je populacija bila manja od 100 hiljada ljudi.
Somalija, čiji je ekonomski i obrazovni status najgori na svijetu, nalazi se sveukupno na posljednjem mjestu. Ispred nje su Demokratska Republika Kongo i Centralnoafrička Republika.
U zemljama poput Bangladeša, Gane, Indije, Kenije, Nigerije, Perua, Vijetnama i Zimbabvea, siromašna djeca imaju tri do pet puta veće šanse da umru od bogatih.
(AA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *