• pet. dec 4th, 2020

Irački premijer Abdulmahdi: Ubistvom Sulejmanija zapaljen je fitilj razornog rata u Iraku i regiji

ByWorld Inat

jan 3, 2020

Irački premijer Adil Abdulmahdi izjavio je kako američki napad u kojem su ubijeni komandant elitne iranske jedinice Quds Kasim Sulejmani i zamjenik komandanta šiitskih snaga Hashd al-Shaabi Abu Mahdi al-Muhandis predstavlja kršenje suvereniteta Iraka te kako je zapaljen fitilj razornog rata u toj zemlji i cijeloj regiji.

Abdulmahdi je u pisanoj izjavi oštro osudio sinoćnji napad američke vojske u kojem su ubijeni Sulejmani i Muhandis, podvlačeći kako su njih dvojica bili simboli pobjede nad ISIL-om.

“Atentat na službenog iračkog vojnog vođu predstavlja neprijateljstvo prema iračkom narodu, državi i vladi. Likvidacija vojnih vođa iz iračkih i bratskih zemalja (Iran) na iračkom teritoriju predstavlja kršenje suvereniteta naše zemlje, napad na čast ove zemlje. Uz to, ovim napadom zapaljen je fitilj razornom ratu u Iraku i regiji. Napad se kosi i sa uvjetima boravka američkih trupa u Iraku”, poručio je Abdulmahdi.

Abdulmahdi je također pozvao Skupštinu Iraka na vanrednu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o napadu.

Premijer je rekao da je poziv uputio kako bi donio potrebne odluke u okviru utvrđivanja iračkog službenog položaja, zaštite sigurnosti i suvereniteta.

Izvor:www.trt.net.tr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *