• sri. dec 2nd, 2020

Završje nominiran za najbolju europsku filmsku lokaciju

ByWorld Inat

jan 3, 2020

Završje, u kojem se u proljeće 2017. godine snimao „Robin Hood“ redatelja Otta Bathursta, nominiran je za najbolju europsku filmsku lokaciju. U konkurenciji za nagradu nominirano je još 10 europskih gradova/regija/država.

European Film Commissions Network (EUFCN), u suradnji s filmskim portalom Cineuropa, po treći put organizira izbor za najbolju europsku filmsku lokaciju u filmskoj i TV industriji.

U prvoj fazi natječaja, svaki član EUFCN-a nominirao je jednu lokaciju iz svoje regije, odnosno države korištenu u filmu, TV seriji ili dokumentarcu objavljenom između siječnja 2018. i srpnja 2019. godine.

Među 10 lokacija u užem izboru, uvršten je i istarski gradić Završje – Piemonte d’Istria, kandidat Istarske filmske komisije – Istria Film Commission koji je u okviru Istarske kulturne agencije zadužen za promociju Istre kao filmske destinacije.

Film je režirao Otto Bathurst, a scenarij potpisuje Joby Harrold. Glavne uloge tumače Taron Egerton, Jamie Foxx, Eve Hewson, Jamie Dornan, Ben Mendelsohn, Paul Anderson i Tim Minchin.

Na filmu je u Hrvatskoj radilo preko 670 filmskih djelatnika, od toga 273 hrvatskih, uz gotovo 1.650 statista. Snimanje je realizirano kroz mjere poticaja HAVC-a – Hrvatskog audiovizualnog centra, a u 15 dana snimanja ukupna lokalna potrošnja bila je na razini dotad najvećih projekata snimanih na lokacijama u Hrvatskoj.

Veliki dio radnje odvijao se u Dubrovniku koji je utjelovio Nottingham. Nakon Dubrovnika, filmska ekipa preselila se u Završje, jedan od najbolje očuvanih primjera srednjovjekovne arhitekture u unutrašnjosti Istre.

Završje, u općini Grožnjan, glumi Loxley, Robinov rodni kraj, a most Parenzana u filmu povezuje Nottingham i Loxley. Robin Hood dolazi na zgarište svog rodnog grada, gdje na ruševinama svoga doma odlučuje povesti borbu protiv zloglasnog šerifa od Nottinghama. Upravo se na tom području snimaju impresivne akcijske scene.

Distribucija filma je započela 21. studenog u SAD-u, a u hrvatskim smo ga kinima gledali od 29. studenog u distribuciji Blitz Film & Video Distribution.

Uz Završje, ostali nominirani gradovi su Atena (Grčka) u kojoj je snimana serija „The Little Drummer Girl“, Vilnius (Litva) sa serijom „Chernobyl“, Delphi Theatre u Njemačkoj gdje je snimana serija „Babylon Berlin“, Dorfulija (Sjeverna Makedonija) s dokumentarnim filmom „Honeyland“, El Hierro u Španjolskoj s filmom „Hierro“, Luggala (Irska) u kojoj je snimana serija „Vikings“, Lviv u Ukrajini gdje je snimljen projekt „Eva.Stories by Mati Kochavi“, talijanski Rocca Guidonesca di Rocchettine u kojem je snimana serija „Il Nome della Rosa“ te Royal Brussels (Belgija) s miniserijom „Les Miserables“. (hrturizam.hr)

R.B.

Izvor: www.nasabujstina.com

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *