• pon. nov 30th, 2020

Ko je najbogatiji u Evropi a gdje je BiH

ByWorld Inat

jan 6, 2020
Nejednaka raspodjela bogatstva pokazuje se na mnogo različitih načina. Između ostalog, možete je vidjeti ako uporedite zemlje svijeta po prosječnom bogatstvu njenih građana.

Tu najbolje vidimo da su zemlje zapadne i centralne Evrope očito vrlo bogate, a predvode ih Švicarci, poznati, između ostalog, po snažnom bankarskom sistemu. Slijedi Island, a potom Luksemburg.

Zemlje Evrope uvećane ili smanjene prema prosječnom bogatstvu pojedinca

Njemačka je ukupno gledano najveća evropska ekonomija, ali po prosječnom bogatstvu od 35,3 hiljada dolara po odrasloj osobi nalazi se bliže sredini nego vrhu liste.

Mnogo bolje od nje kotiraju BelgijaFrancuskaIrska i druge države.

Kontrast između Zapada i Istoka je izrazit. Ukrajina, na primjer, ima samo 1,2 hiljada dolara po odrasloj osobi, čime je u rangu s mnogim afričkim zemljama.

Bosna i Hercegovina sa 13 hiljada dolara prosječnog bogatstva po osobi pri dnu je liste, ali ipak nije “u crvenoj zoni”.

Na mapi koju donosimo zemlje Evrope prikazane su u svom pravom obliku, ali ne i u svojoj pravoj geografskoj veličini, već su uvećane ili smanjene proporcionalno prosječnom bogatstvu pojedinca.

Zbog toga je na njoj, naprimjer, Crna Gora veća od BiH, sićušni Luksemburg veći od Njemačke, a velika Ukrajina je prikazana kao pravi patuljak.

Mapu je izradio portal HowMuch pozivajući se na podatke švicarske finansijske grupe Credit Suisse.

(TIP/Izvor: BiznisInfo.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *