• pon. jan 18th, 2021

Naslovna SVIJET SAD: Predstavnički d… SAD: Predstavnički dom usvojio rezoluciju o ograničavanju Trumpovih vojnih akcija protiv Irana

ByWorld Inat

jan 11, 2020

Predstavnički dom američkog Kongresa u kojem demokrate imaju većinu, usvojio je rezoluciju prema kojoj se ograničavaju ovlasti predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u poduzimanju vojnih akcija protiv Irana.

Rezolucija za koju su glasali svi zastupnici Demokratske stranke, trojica republikanaca i nezavisni zastupnik, nije obvezujućeg karaktera, a donesena je manje od sedmicu dana nakon što je Trump naredio napad dronovima u Iraku, u kojem je ubijen Kasim Sulejmani, vođa jedinica Quds Iranske revolucionarne garde. Ovo je uzrokovalo zaoštravanje tenzija između SAD-a i Irana kakvo nije viđeno još od Islamske revolucije 1979. godine.

Prema riječima Jerryja Nadlera, demokrate iz New Yorka, koji predsjedava Pravosudnom komisijom Predstavničkog doma, ubistvo u blizini aerodroma glavnog grada Iraka Bagdada učinilo je svijet opasnijim miješanjem u situaciju u već vrlo turbulentnoj regiji.

Republikanci, s druge strane, tvrdili su kako je bilo potrebno da se pitanje Irana rješava i da je Trump imao ovlasti da to uradi prema ratnom zakonu iz 2002. godine koji je odobrio Kongres nakon napada 11. septembra 2001.

“Rezolucija o ratnim ovlastima koju su demokrate izglasale ima snagu jednaku rezoluciji o Novoj godini. Kakva neugodnost”, napisao je na Twitteru republikanski zastupnik Kevin McCarthy.

Gornji dom američkog Kongresa, Senat, mogao bi razmatrati sličnu mjeru, čime bi Trumpove ratne ovlasti bile efektnije ograničene, ali se smatra da takav dokument neće privući veliku pažnju u domu u kojem su republikanci u većini.

Izvor: www.trt.net.tr/bosanski

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *