• sri. nov 25th, 2020

Održana vanredna sjednica Gradskog štaba Civilne zaštite Grada Tuzle o kvaliteti zraka; Stjepić: ‘Bitno je da se građani pravilno informišu’

ByWorld Inat

jan 14, 2020

Vanredna sjednica Gradskog štaba Civilne zaštite Tuzla održana je u utorak na kojoj je razmatrano stanje kvaliteta zraka, odnosno  aerozagađenja u Gradu Tuzla. Prema riječima pomoćnika gradonačelnika za Službu civilne zaštite Grada Tuzle Slavke Stjepića, mjerne stanice (Bukinje, BKC, Skver) u Gradu Tuzla nisu pokazale rezultate nekvaliteta zraka koje bi podrazumijevalo poduzimanja mjera epizode pripravnosti, upozorenja ili uzbune od strane Ministarstva  prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

˝Bito je kazati da zrak nije čist. To možemo i sami osjetiti, ne trebaju nam mjerne stanice, ali nije tog nivoa da zahtjeva specijalne mjere. Bitno je da se građani pravilno informišu. Relevantne i zakonite podatke mogu dobiti od Federalnog hidrometeorološkog zavoda (http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK/AQI) i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK – Monitoring kvaliteta zraka TK (www.monitoringzrakatk.info). Svi ostali podaci ne mogu se smatrati zvaničnim i relevantnim. Zbog inverzije zraka dolazi do prekomjernog zagađenja. Mi ne tvrdimo da zrak nije čist, međutim nije zagađen u mjerama gdje je neophodno propisivati određene mjere zabrane kretanja, korištenja određenih goriva itd. Građanima preporučujemo da se ponašaju kao da je stanje zagađenije nego što jeste˝, istakao je za TIP Stjepić.

Video: RTV7

Tuzla se sa problemom aerozagađenja bori skoro pedeset godina. Uz Termoelektranu, kvalitet zraka ugrožavaju i individualna ložišta, sve veći broj automobila, kao i kotlinska klima pogodna za temperaturne inverzije.

 

(TIP)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *