• sub. dec 5th, 2020

Polarni medvjedi suočeni sa ozbiljnom prijetnjom

ByWorld Inat

jan 16, 2020
Opasnost raste za polarne medvjede, koji su postali jedan od simbola globalnog zagrijavanja.
Migraciju polarnih medvjeda koji na svom krznu osjete destruktivnu silu globalnog zagrijavanja emituje se uživo putem interneta.
Polarni se medvjedi okupljaju u zaljevu Hudson, u Kanadi, gdje u jesen love foke, čekajući da se more zaledi. Upravo ovo područje je mjesto gdje su ljudi po prvi put shvatili kako je težak život za ove životinje.
Jedna fondacija je instalirala kamere kako bi omogućila živo praćenje migracije polarnog medvjeda, putem interneta, u cilju podizanja svijesti javnosti o efektima globalnog zagrijavanja na staništa nekih životinja.
Naučnici su u mogućnosti pratiti migracije na stranici koja je dostupna svima, širom svijeta.
Polarnim medvjedima su potrebni debeli blokovi leda da bi mogli loviti. Pukotine u blokovima služe kao mjesta povoljna za lov. Međutim, ciklus njihove prehrane mogao bi se uveliko promijeniti zbog topljenja ledenih blokova.
Medvjedi iz tog razloga propuštaju period u kojem inače love foke, te stoga moraju putovati na veće udaljenosti kako bi našli hranu. Iz ovog razloga je i sve veća smrtnost medvjedića koji nisu naviknuti na duga putovanja.
Naučnici govore kako bi, ukoliko se ovakav trend nastavi, polarnima medvjedima ubrzo moglo zaprijetiti istrijebljenje. Posmatranja ukazuju na to da se njihov broj nije značajnije smanjio, ali su počeli da gube na težini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *