• pet. dec 4th, 2020

Naučna otkrića: Slabljenje čula mirisa upozorava na kraj životnog vijeka

ByWorld Inat

jan 19, 2020

Američki naučnici tvrde da čulo mirisa može biti pouzdan pokazatelj životnog vijeka čovjeka.

Naučnici sa američkog Univerziteta Columbia uradili su istraživanje na 1.169 ispitanika u životnoj dobi iznad 65 godina.

Istraživanje je urađeno na način da su ispitanici vezanih očiju testirali 40 različitih stvari, a potom radili test u kojem su zaokruživali ponuđene odgovore.

Rezultati su analizirani, a u analizu je uključeni i životopis ispitanika, odnosno njihovo zdravstveno stanje i životne navike.

Osobe koje su imale poteškoće pri razlikovanju mirisa, njih ukupno 349, su zbog bolesti ili neke vrste nesreće preminuli u periodu od četiri godine nakon testiranja.

Jedan od istraživača Davangere Devanand je kazao da su rezultati potvrdili tvrdnju da slabljenje čula mirisa predstavlja ozbiljno upozorenje da se primakao kraj životnog vijeka.

Devanand je kazao da je potrebno uraditi dodatna istraživanja kako bi se provjerilo da li slabljenje čula mirisa kod mlađe populacije predstavlja sličnu vrstu upozorenja i rizik rane smrti.

I ranije su naučnici radili slična istraživanja kojima su upozorili javnost da slabljenje čula mirisa može predstavljati simptome različitih vrsta oboljenja i savjetuju redovno testiranje kod specijaliziranih ljekara.

Detaljni istraživanja i njihovi rezultati objavljeni su u časopisu “Annals of Neurology”.

Izvor: www.trt.net.tr/bosanski/ (Anadolu Agency)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *