• pet. nov 27th, 2020

VELIKI PROJEKTI NA ŽMINJŠTINI Područne škole mogle bi postati područni vrtići

ByWorld Inat

jan 22, 2020

Mještani općine Žminj, točnije brojni mladi roditelji uskoro će moći predahnuti jer kreću radovi na izgradnji novog dječjeg vrtića koji će imati kapacitet za ukupno 150 mališana.

Tim je povodom u emisiji Bez censure Rovinj FM-a, gostovao i načelnik Željko Plavčić koji je istaknuo kako je ovo jako značajan projekt. ‘’Veseli činjenica da će sva ta djeca kroz godinu dana biti u svom matičnom vrtiću. Izuzetno velika investicija, sama izgradnja sa PDV-om iznosi 10 milijuna i 624 tisuće dok je samo opremanje dodatnih 600 tisuća što znači da je riječ o kapitalnoj investiciji vrijednoj više od 11 milijuna kuna.’’

Plavčić je rekao kako će novi vrtić kroz određene mjere moći primiti do 150 djece, četiri vrtićke i dvije jasličke skupine.

Komentirajući što će biti sa starim vrtićem, načelnik Žminja rekao je kako rade na rješavanju imovinsko-pravnih problema i kako se nada da će se to uskoro riješiti jer imaju planove i sa tim prostorima. ‘’Postoji jedan interes i projekt prenamjene gdje bi u te četiri trenutne skupine, radili dvije predškolske i dvije skupine cjelodnevnog boravka za naše starije i nemoćne.’’

PROŠIRENJE OSNOVNE ŠKOLE

Plavčić se pohvalio i demografskim suficitom na Žminjštini  od 3 do 5 posto i činjenicom kako su povisili naknadu za novorođenčad na četiri tisuće kuna.

Žminjci su odlučili stati na kraj i problemu nedostatka mjesta za sve osnovnoškolce budući da ih u ovom trenutku ima već čak 357 samo na području te općine.

Načelnik Žminja rekao je kako su dobili pozitivan nalaz i mišljenje Ministarstva obrazovanja vezano uz dogradnju osnovne škole i dvorane za što bi građevinska dozvola trebala stići do početka ljeta.

Na pitanje što će biti sa područnim školama budući da postoji intencija da se svi učenici iz okolnih sela prebace u Žminj, Plavčić je rekao kako on zagovara da u glavnoj zgradi osnovne škole u Žminju bude i cjelodnevni boravak a učenici bi u školi provodili radni dan, ispunjavajući sve svoje školske obaveze, puštali bi stvari u školi a doma bi roditelji provodili kvalitetno vrijeme sa svojom djecom, rekao je načelnik Žminja.

plavcic2.jpg

Kada je riječ o područnim školama u Ceru i Sutivancu, one bi uz podršku države i županije postale društveni domovi ili područni vrtići.

‘’Zašto područni vrtići? Da bi se racionalizirali troškovi roditeljima. Znamo da je općina Žminj jako velika, zamislite da radite u Puli ili Labinu, i sada vi iz Sutivanca morate voziti djecu u Žminj, mislim da je ipak bolje u područnoj školi napraviti područni vrtić a predškolu Đkolaodrade u Žminju kako bi se jednostavnije prilagodili na školu a da opet centar obrazovanja bude matična škola u Žminju’’ otkrio je planove za naredno razdoblje, načelnik Žminja Željko Plavčić.

Izvor: www.istrain.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *