• pon. jan 18th, 2021

Erdogan: Tursko-njemački univerzitet simbol prijateljstva dvije zemlje

ByWorld Inat

jan 24, 2020 , ,

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u petak izrazio nadu da će Tursko-njemački univerzitet u Istanbulu biti simbol prijateljstva dviju zemalja.

“Nastavit ćemo i dalje pružati svaki oblik podrške Tursko-njemačkom univerzitetu”, kazao je Erdogan u obraćanju na ceremoniji otvaranja novog kampusa ovog univerziteta u Istanbulu u prisustvu njemačke kancelarke Angele Merkel.

“Uspjeh Tursko-njemačkog univerziteta biće primjer i drugima u procesu uspostavljanja novih partnerskih univerziteta”, kazao je turski predsjednik, podsjetivši da je Tursko-njemački univerzitet osnovan 2013. godine.

Dodao je i kako se radi i na uspostavljanju Tursko-japanskog univerziteta nauke i tehnologije, kao i Tursko-italijanskog univerziteta.

Naglasio je kako je u Turskoj posljednjih godina značajno porastao broj stranih studenata.

“Broj stranih studenata u našoj zemlji je povećan s 15 na 172 hiljade”, kazao je Erdogan, dodajući kako očekuje da će Turska u narednom periodu postati još privlačnija zemlja i za kvalifikovane strane predavače i stručnjake.

Tokom ceremonije otvaranja uoči bilateralnih razgovora dvoje zvaničnika, Erdogan je kazao da će s njemačkom kancelarkom razgovarati o regionalnim pitanjima, posebno o Libiji te bilateralnim odnosima.

Istakao je da će haos u Libiji utjecati na cijelu mediteransku regiju ako se što prije ne postigne mir u toj zemlji.

“Ono što smo doživjeli posljednjih nekoliko sedmica oko pitanja Libije je pravi lakmus test”, dodao je te istakao da je vrlo važno ubrzati cijeli proces postizanja konačnog rješenja.

“Moramo intenzivirati postizanje rješenja ukoliko želimo da terorističke organizacije poput ISIS-a, Al-Kaide i legionari ne prošire svoje aktivnosti u Libiji. Nadamo se da međunarodna zajednica neće i u Libiji napraviti grešku koju je napravila u Siriji”, kazao je Erdogan.

Naglasio je da će Turska i dalje nastaviti činiti napore kako bi pomogla, kako je rekao, braći u Libiji.

“Mi ćemo radi mira i njihove budućnosti i dalje biti uz njih u ovim teškim vremenima”, kazao je Erdogan te istakao da je najveći cilj Turske da se okonča kriza u kojoj je do sada poginulo više od 2.400 osoba, a ranjeno preko 7.500.

Napomenuo je da će Turska, kao što je bilo i na nedavno održanoj Berlinskoj konferenciji, snažno podržati korake poduzete u cilju uspostavljanja mira i zaustavljanja, kako je rekao, krvi i suza.

“Mirovni plan je veoma važan korak ka obnovi političke stabilnosti u Libiji, a njegov uspjeh ovisi o provedbi dogovorenih odluka”, zaključio je Erdogan.

Izvor: www.trt.net.tr/bosanski/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *