• sri. dec 2nd, 2020

Optužen da je u njenoj kuću u Brčkom na spolni odnos pokušao prisiliti 79-godišnju staricu

ByWorld Inat

jan 24, 2020

Nakon brze i sveobuhvatne istrage, koja je trajala dva mjeseca,  Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv DŽ.I. (50)* zbog sumnje da je u ovom gradu pokušao silovati 79-ogodišnju staricu u njenoj kući. Optužnicom je ujedno zatraženo i produženje pritvora koji mu je nakon hapšenja određen zbog opasnosti da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Dž.I. da je 26. novembra oko 17,00 sati, u njenoj kući u Brčkom, pokušao prisiliti na spolni odnos M.Đ., rođenu 1940. godine. Dž.I. se tereti da je,  nakon što je s maskom na licu kroz poluotvoren prozor u trpezariji ušao unutra, žrtvi zadao više udaraca po glavi i tijelu savladavši tako njen otpor. On je zatim pokušao spolni odnos s njom, a kada nije uspio, natjerao ju je na bludne radnje – navodi se optužnici.

Pripadnici Policije Distrikta uhapsili su Dž.I. u 01.00. sat iza ponoći pri njegovom pokušaju da izađe i pobjegne kroz prozor kroz koji je i ušao u kuću žrtve. Nakon što je sproveden u prostorije Tužilaštva, gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog, određen mu je jednomjesečni pritvor. Njemu je zbog opasnosti da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo pritvor najprije produžen za dva mjeseca, dok je optužnicom zatraženo i novo produženje ove mjere.

Tužilaštvo Distrikta nastavlja procesuiranje Dž.I. stavljajući mu na teret da je upotrebom sile pokušao prisiliti drugog na spolni odnos. S tim u vezi, on je optužen za krivično djelo silovanja, u pokušaju (iz člana 200 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od tri do deset godina. Nakon brzo sprovedene istrage, Tužilaštvo je optužnicu protiv njega dostavilo na daljnji postupak Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, gdje je u cjelosti potvrđena.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Autor: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH

Izvor: www.otisak.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *