• čet. dec 3rd, 2020

Izumiranje dinosaurusa desilo se mnogo ranije nego se smatralo

ByWorld Inat

jan 26, 2020
Dinosaurusi su izumrli prije otprilike 33 hiljade godina, nakon što je asteroid pogodio planetu Zemlju, što je mnogo ranije nego su naučnici smatrali.
Međutim, asteroid vjerovatno nije jedini razlog zašto su ove gorostasne životinje nestale sa lica zemlje, navodi se u studiji objavljenoj u četvrtak.
Jedan od presudnih faktora je promjena klime nastala nakon pada asteroida na područje koje nam je danas poznato kao poluostrvo Jukatan, u Meksiku. Udar asteroida je uzrokovao pad temperature, što je bila fatalna pojava za dinosauruse, smatraju naučnici.
Teorija da su dinosaurusi nestali prije 66 miliona godina, uslijed udara asteroida, prvi je put predložena 1980. godine. Najčvršći dokaz za tu teoriju je takozvani “Čikšulub” (Chicxulub) krater na Jukatanu.
Vjeruje se da ga je formirao 9.6 kilometara širok nebeski objekat, od čijeg su se udara topile stijene u tlu današnjeg Meksika. Udar asteroida ispunio je atmosferu krhotinama koje su padale po cijeloj planeti. Staklaste formacije poznate pod nazivom “tektiti”, nastale od kvarca i slojeva bogatih iridijumom, danas se mogu pronaći širom svijeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *