• pet. dec 4th, 2020

Trump će do utorka objaviti bliskoistočni mirovni plan

ByWorld Inat

jan 26, 2020 ,

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump najavio je da će bliskoistočni mirovni plan objaviti prije prijema izraelskog premijera benjamina Netanyahua u Bijeloj kući, a što je najavljeno za utorak.

Trump je u razgovoru s novinarima tokom leta za Floridu kazao da će se u utorak u Bijeloj kući sastati s izraelskim premijerom Netanyahuom, a da će do tada objaviti plan koji najavljuje kao “sporazum stoljeća“.

“Kratko sam kontaktirao i s Palestincima, ali vremenom ću se sastati i s njima. Sporazum nudi brojne pogodnosti za njih. Siguran sam da će Palestinci negodovati na početku, ali sporazum je ustvari veoma pozitivan za njih“, kazao je Trump.

Ističući da se radi o zahtjevnom sporazumu, Trump je kazao da voli praviti sporazume, a posebno one koji imaju tako velike odjeke.

Ranije je iz Bijele kuće saopćeno da će izraelski premijer Netanyahu i lider izraelske Plavo-bijele koalicije Benny Gantz u utorak s Trumpom razgovarati o mirovnom planu za Bliski istok.

Trumpov plan rješavanja bliskoistočne krize takozvanim “sporazumom stoljeća“ do sada nije predstavljen javnosti, a neki mediji su pisali kako sadrži brojne odredbe koje idu na štetu Palestinaca, uključujući očuvanje ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i predavanje Jerusalema u cjelosti pod kontrolu Izraela. Isti izvori tvrde da plan uopće ne tretira pravo na povratak protjeranih blizu šest miliona Palestinaca.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kazao je da to nije “sporazum stoljeća”, već “šamar stoljeća” koji ne sadrži ništa povoljno po Palestince, izuzev neke ekonomske podrške.

Izvor: www.trt.net.tr/bosanski/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *