• ned. nov 29th, 2020

Imamović – ˝Termoelektrana je odgovorna za preko 90% zagađenja zraka u Tuzli˝

Na danas održanom Kolegiju gradonačelnika Tuzle prezentirana je Informacija o zagađenosti zraka na području grada Tuzle sa prijedlogom mjera.

Konstatovano je, između ostalog, da je evidentno zagađenje u zimskom peridu u mnogim gradovima BiH i regiona.

Tuzla se sa problemom zagađenosti zraka suočava skoro pedeset godina. Specifičnost Tuzle u odnosu na druge gradove regiona jeste što Tuzla ima Termoelektranu, koja koristi staru tehnologiju, blokove stare 40 do 55 godina. Termoelektrana Tuzla godišnje spali oko 3,5 miliona tona uglja, nema uređaje za odusmporavanje i u atmosferu emitira 30.000 do 50.000 tona SO2. Domaćinstva, pojedini privredni subjekti i institucije na području Tuzle, spale oko 250.000 tona uglja, dakle Termoelektrana je odgovorna za preko 90% zagađenosti zraka u Tuzlu. Za manje od 10 % odgovorni su drugi zagađivači, zaključio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

a Kolegiju su istaknute mjere koje su poduzele tuzlanske vlasti. Preko 50% domaćinstava je na sistemu daljinskog grijanja, u zadnjih petnaest godina izgrađeno je preko 110 km mreže daljinskog grijanja, mreža toplifikacije se kontinuirano širi, od 2017. godine cijena priključenja je znatno niža, nabrojano je danas.

O mjerama koje još planiraju uraditi, govorila je pomoćnica gradonačelnika Mirela Uljić iz Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica.

Upućeni su zahtjevi prema višim novoima vlasti. Od Vlade TK traže više ekoloških inspektora, bar deset, a ne jedan. Traži se također da i Vlada TK daje poticaje za utopljavanje objekata i toplotne pumpe. Od Vlade FBiH traži se da se ulože sredstava za uređaje za odsumporavanje, da se povećaju sredstava koja se po raznim osnovama izdvajau za rješavanje probelma aerozagađenja, te da de se objekat tuzlanskog zatvora priključi na sistem daljinskog grijanja.

Pripremljinu Informaciju, vijećnici Gradskog vijeća Tuzla će razmatrati i usvajati na redovnoj sjednici koja će biti održana u četvrtak.

S.Mešić

Izvor. (tuzlarije.net)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *