• pet. dec 4th, 2020

Foto/Skupština TK nije usvojila dnevni red, Brkić ostaje ministar MUP-a TK; Hadžić (SDP): ‘Želja za političkom kontrolom policije’; Alić (PDA): ‘Pravi se paralelan sistem u MUP-u TK’; Vujović (SD BiH): ‘Za nešto više morate imati moć’

ByWorld Inat

jan 29, 2020

Parlamentana većina u Skupštini Tuzlanskog kantona u srijedu na sjednici hitnog karaktera nije glasala za dnevni red, nakon čega je sjednica otkazana. Sjednicu je zatražilo 12 poslanika iz opozicionih stranaka SDP, PDA i Naše stranke sa zahtjevom za smjenom ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejmana Brkića (SD BiH).

Poslanici iz opozicije tokom rasprave o utvrđivanju dnevnog reda, između ostalog, su svoj zahtjev za smjenom Brkića  obrazožili  nastojanjem ministra i Vlade TK da ostvare potpunu političku kontrolu nad radom policije u Tuzlanskom kantonu.

Hadžić (SDP): ‘Želja za političkom kontrolom policije’

˝Mi smatramo da je ministar MUP-a TK od svog imenovanja sve svoje napore usmjerio da nađe način kako da izvrši smjenu direktora Uprave policije TK Dževada Kormana. Nije ponudio adekvatno obrazloženje i razloge za njegovu smjenu sa jasno navedenim činjenicama koje bi bile provjerljive i prihvatljive. Mišljenja smo da je postupak smjene direktora Uprave policije zasnovan na želji za političkom kontrolom policije˝, kazao je za TIP predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.

Foto: TIP.ba

Alić (PDA): ‘Pravi se paralelan sistem  u MUP-u TK’

Prema riječima predsjednika Kluba poslanika PDA u Skupštini TK Senada Alića, od samog imenovanja Vlada TK i ministar Brkić rade na tome da policijsku upravu stave pod svoju kontrolu.˝Žele da stave policiju pod direktan politički utjecaj. Skupštinska većina u prošlom mandatu je zajedno sa OHR-om i Ambasadom SAD-a u BiH donijela zakon  o depolitizaciji policije Tuzlanskog kantona. Međutim, dolaskom novog ministra izuzetno su narušeni međuljudski odnosi u MUP-u TK. Pravi se paralelan sistem  u MUP-u. Oficiri ili nadređeni koji vode sektore imaju još po jednog ministrovog ‘samozvanog oficira’ koji ne uvažava mišljenje i ne sprovodi odluke nadređenog. Radi se u paralelnom sistemu˝, istako je Alić i dodao: ˝Ministar koji je dao negativnu ocjenu direktoru Uprave policije u roku od četiri mjeseca  rada dokazuje svoju namjeru. Ministar je sa suspendovanim policijskim službenicima sjedio kako bi pribavljao informacije˝.

Foto: TIP.ba

Bešlagić (Naša stranka): ‘Nije bitno je li mačka crna ili bijela, bitno je da lovi miševe’

˝Meni je nevjerovatno da ministar umjesto da ponudi razloge zašto smjenjuje direktora Uprave policije, on kaže ‘meni je bitno da imam 18 ruku’. Ja ne želim biti čovjek koji će dizati ruku zato što to neko kaže. Želim argumentaciju. Podržat ću iz opozicije svaki potez Vlade i ministra kada me argumentacijom ubjede da je to dobro. Na sva naša traženja kao poslanika od institucija nismo dobili ništa. Informacije dobijamo sa portala, medija. Treba se zapitati jesu li poslanici  ovdje zato da čitaju portale, a da nemamo informaciju od onoga ko nam je dužan da ih dostavi.Volio bih da čujem argumentaciju ministra. Na konstataciju da se direktor Uprave policije smjenjuje jer nije nosio uniformu, je ću reći da nije bitno je li mačka crna ili bijela, bitno je da lovi miševe˝, izjavio je za TIP predsjednik Kluba poslanika Naše stranke u Skupštini TK Selim Bešlagić.

Foto: TIP.ba

Pozicija i članovi Vlada TK  šutnjom branili ministra Brkića od teških optužbi opozicije

Zanimljivo je da u diskusiji koja je prethodila utvrđivanju dnevnog reda nisu učestvovali i pokušali braniti svog ministra poslanici parlamentarne većine. Također, premijer TK Denijal Tulumović ( SDA) i ministar MUP-a TK Sulejman Brkić (SD BiH) su bili samo nijemi posmatrači. Prije glasanja o dnevnom redu iz stranke SDA su zatražili pauzu, nakon koje je skupštinska većina preglasala opoziciju tokom glasanja za dnevni red, sjednica je otkazana, pa o smjeni ministra nije ni bilo izjašnjavanja.

Foto: TIP.ba

Predsjedavajući Skupštine TK Žarko Vujović (SD BiH) nije želio govoriti o argumentima opozicije za smjenu ministra. ˝Mislim da je bespredmetno ulaziti u meritum. 12 poslanika ima pravo da delegira sjednicu hitnog kataktera sa tačkom dnevnog reda. Mi smo to ispoštovali, zakazali smo sjednicu, predložili dnevni red, e sad za nešto više morate imati moć˝, kazao je Vujović.

Omjer snaga 

Za dnevni red hitne sjednice Skupštine TK  glasalo je 15 poslanika iz opozicije (SDP, PDA, Naša stranka)poslanica Naše stranke Mirela Trepanić je bila opravdano odsutna zbog porodiljskog odsustva, dok su suzdržana bila četiri poslanika iz parlamentarne većine Mahir Mešalić i Sandra Imširović iz DF-a, te Bego Gutić i Fahrudin Skopljak iz SDA. Protiv je glasalo 15 poslanika iz pozicije, sedam poslanika iz SDA, po dva iz SBB-a, SD BiH i Stranke za BiH, jedan iz DF-a i poslanik Smajo Mandžić.

Postavlja se pitanje zašto je četvorka bila suzdržana i da li je ovo nagovještaj nekih novih struja i trzavica u parlamentarnoj većini Skupštine Tuzlanskog kantona? Da li je moguće tokom godine očekivati novo političko preslagivanje u TK i rušenje Vlade TK o kojem se sve glasnije priča po političkim kuloarima.

Izvor: (TIP/Autor: Adis Jašarević)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *