• pet. dec 4th, 2020

PROGRAM OTVORENJA EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE RIJEKA 2020

ByWorld Inat

jan 31, 2020

Urbanom riječkom Operom industriale i sa više od 70 događanja na više od 30 različitih lokacija u središtu grada, programom koji će trajati 24 sata, Rijeka 1. veljače otvara godinu u kojoj postaje Europska prijestolnica kulture.

Mobilizacija kulture u organizaciji i u sudjelovanju, puna srca i dobre energije, kakva dugo nije viđena događa se u Rijeci 1. veljače 2020. na otvorenju Europske prijestolnice kulture. To je dan koji valja unijeti u osobne kalendare i onda doći u Rijeku, spustiti se u centar grada i biti dio najvećeg kulturnog tuluma koji traje 24 sata i nudi mnoštvo događanja za sve uzraste, ukuse i želje.

Rijeka 1. veljače ulazi u godinu u kojoj postaje jedan od najzanimljivijih gradova Europe jer u 365 dana nudi više od 600 kulturno-umjetničkih događanja.

Opera industriale – središnji je program otvorenja koji se u 19 sati događa u Riječkoj luci. U njemu Rijeka odaje poštovanje svojim radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje te ujedno podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Europa.

Luka predstavlja snažnu identitetsku točku Rijeke. U povijesti i sadašnjosti grada ona je simbol otvorene i moderne Rijeke pa izborom ovog prostora za središnji program otvorenja EPK, Rijeka šalje poruku o važnosti razumijevanja Luke različitosti koja počiva na prihvaćanju jedra svih boja.

Opera industriale nastala je prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM (Josip Maršić i Zoran Medved) u orkestraciji hrvatskog kompozitora, maestra Frana Đurovića, a izvest će je gotovo stotinu i pedeset izvođača, te nekoliko tisuća ljudi u publici, dok režiju programa potpisuje Dalibor Matanić.

Uz središnje događanje u Riječkoj luci, program otvorenja Europske prijestolnice kulture donosi i 24 sata sjajnog provoda na riječkim ulicama i trgovima, u kafićima i klubovima. Više od 70 događanja na preko 30 lokacija u centru grada priprema se u organizaciji nevjerojatno velikog broja udruga, poduzetnika, umjetničkih organizacija i pojedinaca. U tom programu nastupa oko pet stotina izvođača, a možda i više. Rijeka 1. veljače postaje mjesto koje zadovoljava sve uzraste, ukuse i želje.

Ova velika urbana opera koja se izvodi na otvorenom donosi zvukove grada, industrije i buke, glazbu i efekte koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame te snažne simbole Rijeke i Europe. Varioci, iskre, buka brusilica, limovi i željezarija – simboli su radništva i radnika koji su s ponosom gradili Rijeku.

Kuća ekstremnog muzičkog kazališta Damira Bartola Indoša s Rumoristima na specifičnim instrumentima – šahtofonima u izvedbi se dotiče velikog riječkog umjetnika koji je snagom svoje pisane riječi najavio dolazak europske avangarde – Janka Polića Kamova. Program otvorenja donosi energiju njegovih stihova čime Rijeka pečati europski relevantnu poziciju ovog svog velikog pisca.

U izvedbi sudjeluje i posebno atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište, zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat. Oni će donijeti simbole burne riječke povijesti u kojoj je ovaj grad, kao malo koji drugi, u samo posljednjih stotinu godina promijenio čak sedam država pod kojima se razvijao.

Na velikoj pozornici nastupit će i dodatni mješoviti zbor Jeka primorja pod ravnanjem Igora Vlajnića te orkestar gudača i puhača sastavljen je od članova Orkestra opere HNK Ivana pl. Zajca.

U izvedbu je uključen i ansambl od dvadeset riječkih gitarista i deset bubnjara te radnički orkestar brusilica, varioca i iskri. Oni nose energiju riječkog punka i rocka koja je u svoje vrijeme predstavljala buntovnu i hrabru Rijeku.

Više svjetlećih posebno dizajniranih prostornih instalacija postavit će se na nekoliko lokacija u luci, a na lokacijama koje vode prema luci postavit će se prostorne instalacije – Kaleidoskopi. U programu sudjeluju i osvijetljene manje brodice i barke unutar akvatorija luke. Svoju središnju svečanost otvorenja Rijeka će završiti najsnažnijim zvukom koji je okružuje još od pradavnih vremena. Zvončari ogromnom bukom zvona – magičnim starim poganskim ritualom – tjeraju zimu i najavljuju proljeće u Europskoj prijestolnici kulture, novo doba u koje Rijeka ulazi 1. veljače 2020.

Nakon ove rapsodije zvuka, buke, svjetla i tame, nastavlja se program na trgovima i u klubovima, koji traje do ranih jutarnjih sati nedjelje.

U popodnevnim satima subote, u HNK Ivana pl. Zajca održat će se protokolarni dio otvorenja, uz kraće glazbeno-scenske nastupe i pozdravne govore, te uručenje plakete Europske prijestolnice kulture Gradu Rijeci.

Ovom će dijelu programa prisustvovati visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske – predstavnici EU komisije, ministri kulture Europskih zemalja, predstavnici prijašnjih i budućih gradova – Europskih prijestolnica kulture, veleposlanici, diplomatski zbor… a po završetku protokolarnog djela programa, visoki uzvanici će se također zaputiti u Riječku luku kako bi prisustvovali središnjoj svečanosti otvorenja.

Bogat cjelodnevni (i cjelonoćni) program garancija je uživanja u kulturi, izvrsnog provoda i ludog produženog vikenda u Rijeci. Valja reći da se već se u petak, 31. siječnja u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvara izložba „S kolekcijom“ Davida Maljkovića, a večer obilježava Noć muzeja.

U subotu, 1. veljače se od ranih jutarnjih sati odvija spomenuti kulturni i zabavni program na preko 30 lokacija u centru Rijeke, a za sve ljubitelje kulture, Rijeka u nedjelju nudi posjet izložbama koje su u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture već ranije otvorene u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja: D’Annunzijeva mučenica; Violinom iznad Granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona; Nevidljive granice. Tko ne stigne u petak na otvorenje, izložbu S Kolekcijom – Davida Maljkovića u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti može pogledati i u nedjelju.

Nema dvojbe, Rijeka je 1. veljače najzanimljiviji grad Europe, a to ostaje i tijekom čitave 2020. jer u kulturno-umjetničkom programu ova Europska prijestolnica kulture u 365 dana nudi preko 600 pojedinačnih događanja u koja je uključeno više od 300 organizacija iz 40 zemalja Europe i svijeta.

Detaljni program otvaranja pronađite ovdje.

Priredio B. V.

Izvor. www.kulturistra.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *