• sri. nov 25th, 2020

FOTO / ZDRAVKO BELETIĆ JEDAN JE OD NAJSTARIJIH ISTRIJANA. Svaki dan dva sata trenira na sobnom biciklu, pokretnoj traci i ručama. A USKORO ĆE NAVRŠITI STOTU!

ByWorld Inat

feb 2, 2020

Nikad ne jede do sita, nikad se ne prejeda, a nakon ručka popije pola deca vina. Pije kavu zbog niskog tlaka redovito uz kap rakije. Na pitanje pije li kakve lijekove odgovara uz smijeh – pijen samo med i rakiju kad boli grlo

U Beletićevom brigu na području Svetog Bartola nad dolinom Mirne živi Zdravko Beletić koji se, kaže, jedno vrijeme za vladavine Italije, zvao Valentino Belleti. Rođen je 30. srpnja 1920., a na pitanje čemu zahvaljuje tolike proživljene godine odgovara – Bogu i Majki Bojžoj koji su me očuvali od mnogih opasnosti kojima sam bio izložen. “Sada me drži to ča puno vježban i pazin da se hranim normalno”, kaže.

Zdravko u svojem dnevnom boravku ima sobni bicikl i traku za hodanje na kojima svaki dan vježba po dva sata – jedan sat u jutro i jedan poslijepodne. Od toga pola sata provede vozeći bicikl, a pola sata na traci. Kada vježba uključi televizor pa se usput informira ili zabavi. Nakon vježbe u sobi spušta se u konobu gdje je od konopa napravio ruče.

Čim smo se spustili u konobu Zdravko, koji se bliži stotoj, poskočio je i za tili čas se zanjihao. Takvu vitalnost u svojoj dugoj novinarskoj karijeri nisam vidio. Nakon što se nekoliko puta zanjihao ljubazno mi je ponudio: “Provajte vi”.

Zimi Zdravko provodi vrijeme uz vježbe, televizijski program i čitanje. Van ne izlazi jer mu ovo zimsko vrijeme ne odgovara. Čita bez naočala i čita sve, sve što mu donesu, a posebno voli Glas Istre. Na pitanje što najradije čita, kaže: “Ono ča se dogaja tu okola. Neki dan san čita kako zidaju u Vižinadi. To mi je lipo znat”.

Novine i knjige donose mu djeca, a za domaćinstvo i hranu brine jedna gospođa. Zdravko je udovac od 2. travnja 2014. godine, kada mu je umrla supruga Josipa Bepina. Ima petero djece. Ponosan je na njih jer svaki ga dan netko od njih posjeti, osim Gracijele koja živi u Australiji. Kći Dora živi u Medulinu, Dolores u Poreču, Marija u Pazinu, a sin Albert u Rovinju.

Uz svakodnevne tjelesne vježbe Zdravko veliku pozornost pridaje prehrani. Jede sve, ali umjereno i, kako kaže, “raje na žlicu nego na piron”. Dakle, više kuhano nego pečeno. Jede više puta dnevno, ali nikad do sita, nikad se ne prejeda, a nakon ručka popije pola deca vina. No, često puta dodaje vodu, da si malo tempera. Često pije kavu, zbog niskog tlaka, a u kavu redovito kapne rakije.

– Ako ne pijen kafe me počne glava bolit, dodaje Zdravko, a na pitanje pije li kakve lijekove odgovara smijehom. “Pijen samo med i rakiju, to pijen kad boli grlo”.

Izvor: glasistre.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *