• ned. nov 29th, 2020

PROGRAM ISTARSKOG NARODNOG KAZALIŠTA U PRVOM TJEDNU VELJAČE

ByWorld Inat

feb 2, 2020 ,

Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula nastavlja sa svojim programom u ponedjeljak, 3. veljače u 12:30 sati reprizom dokumentarnog filma „Pula i njezino kazalište“ redateljice Katarine Radetić u produkciji Medvida.

„“Pula i njeno kazalište“ film je Istarskog narodnog kazališta iz 2019. kojim je obilježeno 165 godina kazališta u Puli, 140 godina polaganja kamena temeljca za zgradu u kojoj smo i danas,  Politeama Ciscutti, 70 godina prve izvedbe predstave vlastite produkcije na hrvatskom jeziku, 30 godina obnove kazališne zgrade i 15 godina preoblikovanja u Gradsko kazalište Pula. Zidovi našeg kazališta svjedočili su mnogim životima i predstavama, umjetnicima i izvedbama. Za mnoge je bilo dom, za neke mjesto kreativnog izražavanja, a za neke među nama – početak karijere i života. Kadrovima iz predstave Ljetopis, autora i redatelja Luke Mihovilovića te arhivskim snimkama  i razgovorima s ljudima koji su nekad živjeli u kazalištu i uz kazalište, i u čijim je životima ono igralo vrlo važnu ulogu – sloj po sloj, otkrivamo povijest te velebne austrougarske zgrade i ljudskih duša koje su u njoj boravile i borave“, piše u opisu filma.

Program INK-a nastavlja se u utorak, 4. veljače u 20 sati gostovanjem predstave „Tramvaj zvan žudnja“ iz produkcije HNK Varaždin, a u režiji Valentine Turcu. U predstavi igraju Hana Hegedušić, Ivica Pucar, Dora Fišter, Ivan Glowatzky, Filip Eldan, Bernard Tomić, Katarina Arbanas i Nikša Eldan.

„Tennessee Williams je suptilno ocrtao američki Jug prve polovice 20. st., sredinu u kojoj je i sam odrastao. U drami je plastično prikazao klasne, rasne i spolne razlike; u otmjenim južnjačkim kućama, kao što je bila i kuća njegova djetinjstva i kuća Blanche i Stelle, služili su crnci („Blanche: ne bismo li mogli uzeti neku mladu crnkinju za taj posao?“); Meksikanci, stranci, u ovom slučaju Poljak Kowalski, nisu bili prihvaćeni („Blanche: A da. Oni nisu…baš…kultivirani…“) te društveni zahtjev prema ženi  („Moraš biti inteligentna, senzibilna i privlačna!; Moral te žene nedostojan je njenog položaja!; Nisi dovoljno čista da te dovedem u kuću svoje majke.“). U takvoj sredini sablažnjiva je i homoseksualnost koje se dotiče tek u jednoj zgodi iz prošlosti („… „ljubav“ za kojeg sam se udala i jedan stariji muškarac koji je već godinama bio njegov prijatelj…). Danas, u 21. stoljeću, nakon raznih deklaracija o ljudskim pravima, o ravnopravnosti spolova, poslije poststrukturalizma i posmodernizma, postidealizma, feminizma i teorije queera, otvorenih granica, multikulturalizma, dostupnosti svijeta preko interneta, slobode u svim oblicima: vjerske, nacionalne, političke, determinirane krupnim kapitalom … još uvijek za slobodom – žudimo“, piše u opisu predstve.

U subotu 8. veljače u 11 sati na programu je koncertna matineja Muzičke akademije Pula, a nastupat će studenti akademije. Koncert će biti održan u foajeu INK-a. Istog dana u 20 sati na programu je gostovanje predstave „Kakva ti je žena, takav ti je život“ Udruge za promicanje kulture MOTUS iz Zagreba. Autor predstave i izvođač je Dragan Marinković-Maca.

„Brojna publika uživa u priči o muško-ženskim odnosima i surovoj svakodnevnici s poučnom porukom o tome kako je ljubav smisao života. Na sebi svojstven način Maca je ovu simpatičnu predstavu približio publici na način da priča priču o čovjeku koji se odmah nakon razvoda i nakon što ga je žena izbacila iz kuće, zaputi u kafanu, i koji odluči s publikom podijeliti svoju životnu priču. “Priča oslikava stvarnost muško-ženskih odnosa i vremena u kojem živimo”, kazao nam je Marinković uoči sarajevske premijere. Volimo li da nas vole ili volimo da volimo?  Koliko brak mijenja odnos dvoje ljudi  i samu vezu? Što je potrebno za skladan brak?“, piše u opisu predstave.

Priredio B. V.

Izvor: www.kulturistra.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *