• čet. dec 3rd, 2020

Intervju s Draganom Ljubojom, osnivačem i predsjednikom KBK Buje, uoči 10. rođendana kluba

ByWorld Inat

feb 5, 2020 ,

05.02.2020.

Jedan od najaktivnijih i najpopularnijih klubova u Bujama, ove godine slavi 10. rođendan. Riječ je o KICKBOXING KLUBU BUJE (KBK BUJE), koji od osnutka bilježi cijeli niz uspjeha s ukupno 79 osvojenih medalja (15 zlatnih, 28 srebrnih i 36 brončanih).
Ujedno, valja izdvojiti člana kluba Lea Jankovića, koji je u Poreču bio juniorski viceprvak, a danas je profesionalni borac u K1 disciplini u Nizozemskoj gdje živi i radi. KBK Buje je dva puta proglašen najboljim klubom na međunarodnim turnirima.

No, to je samo dio priče o ovom hvalevrijednom klubu. Dodatne detalje smo potražili kod Dragana Ljuboje, osnivača i predsjednika KBK Buje.

 Što te potaklo 2010. da osnuješ navedeni klub? Što si time htio postići?
– Još kao dijete zanimali su me borilački sportovi pa sam već sa 7 godina krenuo na karate, a ljubav prema kickboxingu krenula je u umaškom klubu gdje sam počeo trenirati s još nekoliko entuzijasta. Taj sport me odmah privukao i budući da sam iz Buja, htio sam svome gradu ponuditi nešto slično, ako ne i bolje, posebice zato što je u 2009. gidini ponuda sportova u Bujama bila vrlo oskudna.

Odlučio sam stvoriti Fight klub koji će ujediniti sve ljubitelje borilačkih vještina na jednom mjestu i to u dvorani gdje sam sa 7 godina trenirao. U konačnici sam u tome uspio, pa su se na tom mjestu održavali treninzi kickboxinga, karatea, MMA, tai boa,…
Kako se priča razvijala, nakon nekoliko godina, odlučio sam se premjestiti u novi prostor, koji je pristupačniji i daleko bolje opremljen, kako bi polaznici mogli imati najbolje moguće uvjete koje im mogu pružati.

Jeli za vođenje treninga bilo dovoljno znanje koje si stekao u prethodnom klubu ili si se dodatno usavršavao?

Smatram da znanja nije nikada dosta. Iz tog razloga sam se educirao na Institutu za kineziologiju gdje sam stekao zvanje kickboxing trenera. Velika znanja sam stekao na fitness učilištu gdje sam upoznao mnoge stručne ljude s kojima sam u kontaktu. Ti ljudi igraju veliku savjetodavnu ulogu u poslu kojeg radim. No, nikada ne propuštam priliku da se dodatno educiram putem stručne literature, raznih seminara itd.

Klub okuplja veliki broj članova. Koliko ih je u prosjeku? Budući da nudiš razne vrste treninga, jesu li oni primjereni i za druge sportaše, koji se ne bave kickboxingom?
Broj članova, kao i u svim klubovima varira. No neki prosjek je oko 120 članova. Od toga je 67 djece (20 natjecatelja).  Što se tiče suradnje s drugim klubovima i sportašima spomenuo bih odličnu suradnju s NK Buje čiji članovi obavljaju kondicijske pripreme u našoj dvorani. Osim nogometaša, na pripreme dolaze rukometaši, tenisači itd… No, tu su i boksači koji se dolaze pripremati za razna natjecanja.

Izuzetno dobru suradnju imamo i s vrtićima i to već 5 godina. Naime, svaki dan jedan uzrast dolazi u dvoranu na tjelovježbu. Lani sam ih prvi put spremao za olimpijadu dječjih vrtića gdje smo postigli izvanredne rezultate. Krenuli smo s pripremama i za ovu godinu. Kandidirali smo se zajedno s dva dječja vrtića iz Buja na natječaj SDUZŠ projekt Lucky punch s kojim bismo, ako prođemo, krenuli u nabavku opreme za treninge te didaktičku opremu. U planu, tijekom ove godine, imamo organizaciju nekoliko predavanja, a to je Trening s otporom (Elasticne guma i trake) UB system, suzbijanje nasilja u suradnji s PP Buje i na temu prehrane. Jelena Ljuboja, nakon što je osposobljena za poslove trenerice u teretani, ove je godine upisala nutricionizam. Kao trener planiram učestvovati na WAKO Svjetskom prvenstvu koje će se održati ove godine u Beogradu gdje sa sobom planiram povesti i neko dijete iz kluba. Uvjet je postati državni prvak, ali nije zagarantirano te stjecanje licence CrossFit trenera.

I ove godine smo dio ATP turnira u Umagu. U sportsko/zabavnom djelu turnira u Social areni vodit ćemo sportski dio programa za posjetioce turnira i djecu polaznike Kids weeka za koje organiziramo i provodimo aktivnosti (treninge) pod nazivom Fit laguna outdoor fitnes.

Iz svega spomenutog može se zaključiti da veliki broj djece dolazi na treninge. Koja je donja dobna granica za upis? Da li netko može  dovesti dijete na jedan probni trening prije nego što ga upiše?

Primamo djecu od 3 godine starosti. To je opća tjelovježba, bez neke specijalizacije. Najmlađa grupa prima polaznike od 3 do 6 godina starosti. Najmlađi se mogu doći rekreirati, a roditelji se, pri tom, ne trebaju bojati da će se njihova djeca međusobno boriti i pritom zadobiti ozljede od udaraca. Svakako bih preporučio roditeljima, koji su zainteresirani, da dovedu dijete na jedan probni besplatni trening.
Htio bih napomenuti da za odrasle i djecu, osim kickboxinga, postoje i funkcionalni treninzi gdje polaznici izvode razno razne vježbe koje nemaju doticaja s borilačkim sportovima.

Spomenuo si ozljede. Kada pričamo o nekim većim uzrastima gdje ima borbi i jačih udaraca, koliko su učestale ozljede?

U ovom sportu ozljeda ima manje nego u mnogim drugim sportovima kao npr. u onima gdje dok osoba trči dolazi do fizičkog kontakta. U kickboxingu sve udarne točke su zaštićene štitnicima (rukavicama, štitnicima za noge, kacigama…).

Nekada su djeca provodila cijele dane igrajući nogomet, skrivača, lovice, vozili bicikle… dok se današnja djeca vrlo malo kreću pa je svima jasno da odlazak na treninge ima još bitniju ulogu u razvoju mališana. Što oni zapravo time dobivaju?

– Djeca počinju sve više sjediti. Stoga je jako dobro za njihov razvoj i zdravlje da se bave fizičkom aktivnošću. Kickboxing je sport u kojem djeca napreduju fizički i psihički. Osim razvoja muskulature, poboljšanja fleksibilnosti i drugih zdravstvenih benefita, poboljšava im se koordinacija, koncentracija, samokontrola, samopouzdanje, pomiču se mentalne granice. Posebno veliki izazov predstavljaju im natjecanja na kojima se moraju suočavati s raznim strahovima kao što su strah od javnog nastupa, strah od poraza, itd. Savladavanjem navedenoga oni rastu i postaju jače osobe, što će im omogučiti da se lakše suočavaju s problemima na koje će nailaziti u životu, na raznim područjima.

Ujedno, ukoliko se dijete pokaže kao kvalitetni sportaš ima šanse da, osvajanjem odličja na određenim natjecanjima, stekne kategorizaciju sportaša, što stvara razne benefite kao što su dobivanje stipendija, dodatnih bodova za upis na škole i fakultete i sl.

Spomenuo si nam puno toga što si ostvario u ovih 10 godina. No, što je s budućim razdobljem? Kakvi su planovi u bliskoj budućnosti?

– Cilj mi je da škola kickboxinga bude dostupna svima pa intenzivno radim na tome. O detaljima ne bih još govorio dok ne budem siguran da će neki od mojih projekata zaživjeti.

Ono što je sigurno je da ove godine planiramo 3 amaterska međuklupska natjecanja između našeg kluba, kluba iz Poreča te iz Vižinade. Riječ je javnim sparinzima u kontroliranim uvjetima koji će se događati u lipnju, rujnu i prosincu, ukoliko vremenske prilike to budu dopustile, budući da je riječ o događajima na otvorenom.

Ujedno, koristim priliku da najavim, 16.veljače županijsko natjecanje, koje će se odvijati u Umagu na kojem će se i naši članovi natjecati i braniti titule.

Organizacija turnira, odlazak na natjecanja i redovan rad na sebi nose velike troškove. Kako se financiraš?

– Troškovi su jako veliki, posebice za odlazak na natjecanja gdje treba platiti smještaj, opremu, upisninu… Velikom većinom se financiram iz vlastitih sredstava Kluba dok jedan dio najma i režija pokriva Sportska Zajednica Grada Buja, a u susret nam dolaze i roditelji čija djeca se natječu, time što organiziraju prijevoz u vlastitom aranžmanu, prilikom odlaska na turnire. Htio bih naglasiti da uz spomenute uvijek se nađu dobri ljudi/poduzeća koji pomognu u obliku sponzorstva ili donacija.

Ukoliko bi netko želio pomoći klubu, krenuti na treninge ili doznati više informacija o radu Kluba, kome se treba obratiti?

– Svi zainteresirani mogu me nazvati na broj 092/1651472 ili osobno doći u dvoranu.

Izvor: www.nasabujstina.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *