• sri. dec 2nd, 2020

Ministar Mićanović otvorio izložbu slika likovne kolonije Breške

Izložbu slika sa 20. međunarodne likovne kolonije Breške svečano je otvorio ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović, kazavši da je 20 godina trajanja i postojanja Međunarodne likovne kolonije Breške već dostojno pisanja jedne umjetničke povijesti.

Međunarodna likovna kolonija Breške je od izuzetne važnosti za Tuzlanski kanton, a odluku o tome je donijela Vlada Tuzlanskog kantona.

– Ova kolonija građanima Tuzlanskog kantona pokazuje jednu novu vrijednost koju trebamo baštiniti. Vlada Tuzlanskog kantona kao i Ministarstvo kulture, sporta i mladih će uvijek stati iza ovakvih projekata i manifestacija,rekao je ovom prilikom ministar Mićanović.

Umjetničke slike i radovi nastali na 20. međunarodnoj likovnoj koloniji Breške predstavljeni su tuzlanskoj javnosti u galeriji “Kristian Kreković” u Franjevačkom samostanu u Tuzli. Organizator je Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Glavna podružnica Tuzla.

– Moramo reći da smo mi u Napretku veoma ponosni što naš kapitalni projekt traje već dvadeset godina. Takva činjenica nas ispunjava zadovoljstvom. Naravno da i u budućnosti planiramo raditi jednako kvalitetno. Važno je imati ovakav projekt posebice što se on događa na Breškama, prelijepom selu pored Tuzle i svaki put nakon tjedan dana rada umjetnici odlaze zaljubljeni u ovaj kraj, zavole ljude i Tuzlu, rekao je Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Tuzla.

Međunarodna likovna kolonija Breške najdugotrajnija je likovna kolonija u BiH koja okuplja umjetnike iz zemalja regije i cijele Evrope do sada je iznjedrila oko 800 umjetničkih djela, a njihovom prodajom stipendirani su najbolji učenici i studenti.

Izvor. (tuzlarije.net – Odjeljenje za informisanje Vlade TK)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *